Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Χαιρετισμός της κυρίας Φωτεινής Παπαδοπούλου στην Τελετή των Εγκαινίων του Κτηρίου Τάσσος Παπαδόπουλος στο ΤΕΠΑΚ (Λεμεσός, 3 Οκτωβρίου 2019)

 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρίες και κύριοι,

 

Εκ μέρους της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου και εμού προσωπικώς, ευχαριστώ το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, για την απόφασή τους να δώσουν το όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου σε αυτό το κτήριο.

 

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, για την τιμητική τέλεση των εγκαινίων, όπως ευχαριστώ και τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη για την τιμητική παρουσία και συμμετοχή του στην τελετή.

 

Ευχαριστώ, επίσης, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών του κράτους για την καθοριστική συμβολή του στο στήσιμο της μικρής Έκθεσης Φωτογραφίας, που αποτυπώνει το ρόλο και το προσωπικό ενδιαφέρον του Τάσσου Παπαδόπουλου στην δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

 

Ευχαριστώ επίσης και όλους εσάς, τους παλιούς φίλους και συναγωνιστές του Τάσσου Παπαδόπουλου, που με την παρουσία σας στη σημερινή τελετή, τιμάτε τη μνήμη και την προσφορά του.

 

Όταν το 2003, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναλάμβανε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος διέθετε ένα μόνο Πανεπιστήμιο, το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και κανένα ιδιωτικό.

 

Με τη λήξη της θητείας του, το 2008, χάρη στο όραμα και στις πολιτικές αποφάσεις του ιδίου προσωπικώς και της διακυβέρνησής του, η Κύπρος διέθετε τρία δημόσια Πανεπιστήμια και τρία ιδιωτικά, ενώ, με την ίδρυση άλλων δύο ιδιωτικών πανεπιστημίων έκτοτε, η Κύπρος διαθέτει σήμερα, συνολικά, οχτώ πανεπιστήμια. Αυτή η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, αναδεικνύει την ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τέλη του 2003, και την πλήρη λειτουργία του, το Σεπτέμβριο του 2007, ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου, την πενταετία 2003-2008.

 

Στην αποτίμηση της προεδρικής του θητείας, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέτασσε την ίδρυση δύο νέων δημόσιων πανεπιστημίων, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς και τη δημιουργία και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην τριάδα των σημαντικότερων επιτευγμάτων της διακυβέρνησής του, στη ίδια δηλαδή βαθμίδα με τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, και την ένταξή της στην Ευρωζώνη, το 2008.

 

Αναμφίβολα, τα επιτεύγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν χάρη και στη συνεργασία των υπουργών, συνεργατών του Τάσσου Παπαδόπουλου, στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας, στον ζήλο του Δήμου Λεμεσού, αλλά και στην αποφασιστικότητα της τότε Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, που από κοινού και συντονισμένα εργάστηκαν σκληρά για την έγκαιρη και σωστή λειτουργία του.

 

Προς όλα αυτά τα πρόσωπα, πολλά από τα οποία βρίσκονται και σήμερα μαζί μας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια.

 

Να μου επιτραπεί όμως, να μνημονεύσω ονομαστικώς δύο συνεργάτες του Τάσσου Παπαδόπουλου, που δυστυχώς «έφυγαν» από τη ζωή χωρίς να προλάβουν να ζήσουν την πρόοδο και ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου: και αναφέρομαι, ασφαλώς, στον αείμνηστο Πεύκιο Γεωργιάδη και στον αείμνηστο Άκη Κλεάνθους, που ως Υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού της διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία και λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

«Χαιρετίζουμε την επίσημη λειτουργία του τρίτου δημόσιου πανεπιστημίου στη χώρα μας», έλεγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στις 8 Σεπτεμβρίου 2007 κηρύσσοντας την έναρξη λειτουργίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και συνέχιζε λέγοντας ότι «προσδοκούμε στην ανάπτυξη και εξέλιξή του σε φάρο γνώσης και πηγή πολιτιστικής ακτινοβολίας».

 

Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, και παρά τα μεμονωμένα προβλήματα που υπήρξαν κατά καιρούς, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατάφερε να καταξιωθεί διεθνώς και να καθιερωθεί στον τομέα του, πέτυχε να κρατήσει ή να προσελκύσει στη χώρα μας σημαντικό αριθμό πανεπιστημιακών καθηγητών, έδωσε και δίνει τη δυνατότητα μόρφωσης σε δεκάδες νέες και νέους και συνέβαλε και συμβάλλει καθημερινά στην αναζωογόνηση και ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της πόλης της Λεμεσού.


Για αυτές τις επιτυχίες, οφείλουμε να αποδώσουμε δίκαιο έπαινο στο Διοικητικό Συμβούλιο, στον Πρύτανη και στις πρυτανικές αρχές, στο επιστημονικό, ερευνητικό, διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, στους διοικητικούς και γραμματειακούς λειτουργούς του, στους απόφοιτους και, ασφαλώς, στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του, που εργάζονται καθημερινά, αναζητώντας την αλήθεια, κατακτώντας τη γνώση και διεκδικώντας την αριστεία.

 

Κλείνω το χαιρετισμό μου απευθυνόμενη σε όσους φοιτούν και εργάζονται καθημερινά σε αυτό το κτήριο, δανειζόμενη μια φράση από την ομιλία του Τάσσου Παπαδόπουλου στην τελετή έναρξης λειτουργίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, φράση η οποία «υποδέχεται» τους επισκέπτες αυτού του χώρου:

«Τα βλέμματα και οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι στραμμένα σε σας και σε σάς εναποθέτουμε τις ελπίδες μας».

 

Εύχομαι στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και ακόμα σημαντικότερη πρόοδο.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live