Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος και τα πανεπιστήμια της Κύπρου

 Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη στη Λεμεσό, το Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ένα κτήριο, το οποίο ήδη λειτουργεί και εξυπηρετεί καθημερινά τους φοιτητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΠΑΚ και το οποίο θα λάβει το ονοματεπώνυμο του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και εκτίμησης στην πρωτοβουλία και την προσωπική μέριμνά του, για την ίδρυση και λειτουργία του δεύτερου μεγαλύτερου δημόσιου πανεπιστημίου της χώρας μας.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου - που παρά τα μεμονωμένα προβλήματα που προέκυψαν κατά καιρούς, κατάφερε να καταξιωθεί διεθνώς στον τομέα του, κρατά ή προσελκύει στην Κύπρο σημαντικό αριθμό πανεπιστημιακών καθηγητών, δίνει τη δυνατότητα μόρφωσης σε δεκάδες νέες και νέους και συμβάλλει καθημερινά στην αναζωογόνηση και ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της πόλης της Λεμεσού - δεν είναι το μόνο κυπριακό πανεπιστήμιο το οποίο συνδέεται με τη διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Όταν την 1η Μαρτίου 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναλάμβανε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η χώρα μας διέθετε μόνο ένα πανεπιστήμιο, το (δημόσιο) Πανεπιστήμιο Κύπρου, που είχε ιδρυθεί το 1989 και είχε δεχτεί τους πρώτους φοιτητές του το 1992. Χάρη στην πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου όμως, με τη λήξη της θητείας του, το 2008, η Κύπρος έφτασε να διαθέτει έξι συνολικά Πανεπιστήμια, τρία δημόσια και τρία ιδιωτικά.

Πρόκειται για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τα οποία δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου και τα οποία συμπληρώνουν την τριάδα των δημόσιων πανεπιστημίων, καθώς επίσης και για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (με το οποίο το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε πρόσφατα το πρώτο του Μνημόνιο Συνεργασίας), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Frederick, τα ιδιωτικά δηλαδή πανεπιστήμια, τα οποία οφείλουν την αναβάθμιση και μετεξέλιξή τους από κολλέγια σε πανεπιστήμια, στην εκπόνηση σχετικής νομοθεσίας και διαδικασιών αξιολόγησης και αδειοδότησης που θεσπίστηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι χάρη σε αυτό το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, λειτούργησαν έκτοτε ακόμα δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, στην Πάφο, και το Πανεπιστήμιο UCLAN, στη Λάρνακα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πανεπιστημίων που λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο στο οχτώ.

Στο προεκλογικό έντυπο «11+1 λόγοι για την αλλαγή», το οποίο κυκλοφόρησε με την υπογραφή του Τάσσου Παπαδόπουλου πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2003, και ειδικότερα στην παράγραφο 6 αυτού του εντύπου, έγραφε ρητώς ως προγραμματική θέση της επικείμενης διακυβέρνησης «την εισαγωγή νομοθεσίας και την ενθάρρυνση της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και την άμεση ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου». Πέντε χρόνια μετά, ο Τάσσος Παπαδόπουλος μπορούσε να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια, έχοντας υλοποιήσει στο έπακρο (και) αυτή την προγραμματική θέση του. Υλοποίηση, η οποία έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη ως ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο και η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, μέσω των πολλών άμεσων και έμμεσων εσόδων και οφελών που προκύπτουν από τη λειτουργία οχτώ συνολικά πανεπιστημίων, την συνεπαγόμενη ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και την συνεπακόλουθη διαβίωση στην Κύπρο αρκετών χιλιάδων ντόπιων και ξένων φοιτητών.

(Άρθρο του Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Χρύση Παντελίδη, στον Φιλελεύθερο, την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019).

 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live