Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Η παταγώδης αποτυχία των λεγόμενων «Προέδρων λύσης» - Άρθρο του Χρύση Παντελίδη

Την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε μέσω της δημοσιογραφικής διάσκεψής του, να δικαιολογήσει τη σύγχυση που προκάλεσε πρόσφατα με την εισήγησή του για αποκεντρωμένη ή «χαλαρή» ομοσπονδία και να καθησυχάσει τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, τόσο όσων διαφωνούμε με την πολιτική του εδώ και πολλά χρόνια, όσο και πολλών από αυτούς που στήριζαν την πολιτική του μέχρι πολύ πρόσφατα.


Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύγχυσε ακόμα περισσότερο τους πολίτες, έδειξε να μην είναι καθόλου προετοιμασμένος για όσα προτείνει και ενίσχυσε την πολιτική αναξιοπιστία του, αμφισβητώντας ή καταρρίπτοντας παραμέτρους που ο ίδιος υποστήριζε μέχρι πρόσφατα.


Η σύγχυση καθίσταται ακόμα πιο επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον, με ευθύνη του Προέδρου Αναστασιάδη, κυκλοφορούν εντεινόμενες οι φήμες για παρασκηνιακές συζητήσεις περί Συνομοσπονδίας και δύο κρατών, επιλογές εγκληματικές για το μέλλον του τόπου, πολύ χειρότερες και από αυτό ακόμα το απαράδεκτο status quo.  


Επιπρόσθετα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε, την περασμένη Τρίτη, την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του και συνάμα την αποτυχία της "σχολής σκέψης" την οποία υπηρέτησαν ο Γιώργος Βασιλείου, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο ίδιος, δηλαδή, οι Πρόεδροι Δημοκρατίας, οι οποίοι χειρίζονται το Κυπριακό τα 25 από τα τελευταία 30 χρόνια.


Είναι η «σχολή σκέψης», η οποία θεωρεί πως οι συνεχείς υποχωρήσεις θα ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά να προχωρήσει και αυτή σε υποχωρήσεις, η «σχολή σκέψης», η οποία θεωρεί ότι η διεκδίκηση είναι μαξιμαλισμός, η «σχολή σκέψης» που στο βωμό του λεγόμενου «καλού κλίματος» θυσίασε διαχρονικές θέσεις και πρακτικές της Κυπριακές Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Κυρίως όμως, είναι η «σχολή σκέψης», η οποία δίχασε τους Ελληνοκύπριους ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν λύση και σε αυτούς που, τάχατες, «δεν θέλουν λύση», επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη για τη μη-λύση του Κυπριακού στο λεγόμενο «απορριπτισμό» των δεύτερων.


Ό,τι και να λένε όμως, γεγονός παραμένει ότι η «σχολή σκέψης» τους, η αποτυχημένη «σχολή σκέψης» τους, χειρίζεται εν λευκώ το Κυπριακό τα 25 από τα τελευταία 30 χρόνια. Και ότι για την αποτυχία της πολιτικής τους, ευθύνεται μόνο η πολιτική τους. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν ευθυνόμαστε εμείς που διαφωνούμε.


Πού όμως μας οδήγησε η δική τους πολιτική; Επιγραμματικά, μετά από τους τέσσερεις «Προέδρους Λύσης», των 25 εκ των τελευταίων 30 χρόνων:


Ø  Δεν κάμφθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο η τουρκική αδιαλλαξία, που είναι και η μόνη αιτία μη-λύσης του Κυπριακού.

Ø  Ενεθάρρυνε, ανέχτηκε ή επέτρεψε, την αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αυτή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του Μουσταφά Ακιντζί, η αναβάθμιση άγγιξε τα όρια της «αγιοποίησης».

Ø  Ανέχτηκε ή επέτρεψε την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο βωμό μιας επιπόλαιης και χαζοχαρούμενης πρακτικής ελιτίστικης επαναπροσέγγισης.

Ø  Δεν απέτρεψε ή ενεθάρρυνε την απενοχοποίηση της Τουρκίας και την εξίσωσή της με την Ελλάδα, με τον ισοπεδωτικό χαρακτηρισμό «μητέρες πατρίδες» ή εγγυήτριες δυνάμεις.

Ø  Οδήγησε ή δεν απέτρεψε τις χειρότερες Εκθέσεις Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ø  Οδήγησε στο Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο  ουσιαστικά "κλειδώνει" σειρά επικίνδυνων υποχωρήσεων της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και των ηγετών της εν λόγω «σχολής» στις εσωτερικές πτυχές και, παράλληλα, είναι απολύτως ανεπαρκές ή αρνητικό στο θέμα της αποχώρησης του τουρκικού στρατού και της κατάργησης των εγγυήσεων, ενώ, περιέχει και τον όρο της «ενδιάμεσης συμφωνίας», ο οποίος ουδέποτε έγινε δεκτός από την πλευρά μας.

Ø  Παραβίασε ή περιφρόνησε διαχρονικές θέσεις της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, καθώς και ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Ø  Καθιέρωσε πρακτικές μυστικής διπλωματίας, «συσκότισης», αδιαφάνειας και επιλεκτικών διαρροών, με μοναδικό στόχο την επικοινωνιακή και μόνο, διαχείριση του Κυπριακού.


Με δεδομένη αυτή την αποτυχία, δεν επιτρέπεται, ούτε η συνέχιση αυτής της πολιτικής, αλλά ούτε και η διολίσθηση σε ακόμα πιο καταστροφικές επιλογές, όπως η Συνομοσπονδία και τα δύο κράτη.


Η λανθασμένη πολιτική των «Προέδρων λύσης», δεν μπορεί να διορθωθεί με ακόμα μεγαλύτερα λάθη.


Γι’ αυτό και εμείς επιμένουμε στην ανάγκη πραγματικής ενότητας και συλλογικής αξιολόγησης της κατάστασης, με στόχο την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ρόλο και την κυριαρχία της και θα επιδιώκει τη δημιουργία πολιτικού κόστους στην Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία, ώστε να κάνουν τις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί μια σωστή και λειτουργική λύση.

 

Φιλελεύθερος, 11 Νοεμβρίου 2018

 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live