Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Το σύμπλεγμα του κ. Χριστόφια και ο Τάσσος Παπαδόπουλος (Άρθρο*)

Παρακολούθησα με πολλή προσοχή την τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Χριστόφια στον ΑΝΤ1. Για μια ακόμα φορά, ο κ. Χριστόφιας επέλεξε να αναφερθεί στον Τάσσο Παπαδόπουλο ασκώντας κριτική για την πολιτική που είχε ακολουθήσει από την ημέρα που παρέλαβε το Σχέδιο Ανάν μέχρι το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

Δεν θα μπω στον κόπο να διαψεύσω για πολλοστή φορά τα όσα ατεκμηρίωτα ανέφερε ο κ. Χριστόφιας. Άλλωστε, διαψεύδεται από τον ίδιο τον εαυτό του, αφού από την έναρξη της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου, το Μάρτιο του 2003, έως τον Ιούλιο του 2007, ο κ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ υποστήριζαν τους χειρισμούς και την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Μοναδική εξαίρεση, σε σημαντικό θέμα, ήταν η ένταξη της χώρας μας στο ευρώ, για την οποία όμως αργότερα δήλωσαν mea culpa. Διαφωνίες και μάλιστα μικρές, εφευρέθηκαν μόνο μετά που ο κ. Χριστόφιας αποφάσισε να είναι υποψήφιος ο ίδιος, για να φέρει, όπως έλεγε το σύνθημά του, «δίκαιη λύση» και «δίκαιη κοινωνία».

Προκαλεί όμως εντύπωση η επιμονή του κ. Χριστόφια να αναφέρεται στον Τάσσο Παπαδόπουλο με τρόπο επικριτικό και αναπόφευκτα ατεκμηρίωτο και σημειώνω ότι αυτό άρχισε να γίνεται συστηματικά μετά το θάνατό του. Η μόνη λοιπόν εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι μία: ο κ. Χριστόφιας διακατέχεται από ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας απέναντι στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο. Αυτό είναι εμφανέστατο ακούγοντας τα λόγια και βλέποντας το ύφος του κ. Χριστόφια όταν αναφέρεται στον τέως Πρόεδρο.

Είναι αυτό το σύμπλεγμα κατωτερότητας δικαιολογημένο ή είναι αδικαιολόγητο; Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, είναι αναγκαία η παράθεση κάποιων πραγματικών δεδομένων:

• Η θητεία του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, ως απολύτως πετυχημένη. Σημαδεύτηκε από λαμπρές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας όπως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την απόρριψη του καταστροφικού σχεδίου Ανάν και την εισαγωγή του ευρώ. Επιπρόσθετα, χαρακτηρίστηκε από σημαντικές επιτυχίες όπως τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και την επιστολή Γκαμπάρι της 15ης Νοεμβρίου 2006, την εντυπωσιακή μείωση του δημοσίου χρέους, την ιστορική επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος, την πρωτιά σε πολλούς θετικούς δημοσιονομικούς δείκτες ανάμεσα στις δέκα νεοεισερχόμενες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγάλη αύξηση στους ρυθμούς ανάπτυξης, την υψηλή ρευστότητα του κράτους και τα γεμάτα ταμεία του (που το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ απαξίωναν με το χαρακτηρισμό «κομπόδεμα»), την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με την εισαγωγή των πακέτων κοινωνικής συνοχής, την εισαγωγή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τη δημιουργία δύο δημόσιων και τριών ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη λειτουργία δύο νέων Γενικών Νοσοκομείων (Λευκωσίας και Αμμοχώστου), την ανάθεση των έργων ανέγερσης των δύο νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, τη δημιουργία των ΚΕΠ και της ΔΥΑ και τις πολλές άλλες μικρές ή μεγάλες επιτυχίες, που ήταν ορατές στην καθημερινότητα των πολιτών.

• Η θητεία του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, ως απολύτως αποτυχημένη. Σημαδεύτηκε από την τραγική έκρηξη στο Μαρί – οι ευθύνες για την οποία καταγράφονται σαφώς στο Πόρισμα Πολυβίου - και χαρακτηρίζεται από μια σειρά αποτυχιών όπως είναι ο ενταφιασμός της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και η υπογραφή της συμφωνίας της 23ης Μαΐου 2008, ο εγκλωβισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς στις «γενναιόδωρες προσφορές» του κ. Χριστόφια που απορρίπτονται πλέον από όλους, το αδιέξοδο στις συνομιλίες και, ασφαλώς, την οικονομική χρεοκοπία της χώρας μας που με τους χειρότερους πλέον δημοσιονομικούς δείκτες και τη χαμηλότερη ρευστότητα έχει την απόλυτη ανάγκη οικονομικής στήριξης από την Τρόικα, με «αντάλλαγμα» ένα επαχθές μνημόνιο. Επιπρόσθετα, η θητεία Χριστόφια σημαδεύτηκε από πρωτοφανή παραδείγματα κομματοκρατίας και αναξιοκρατίας, ενώ, είναι η πρώτη φορά που η εκτελεστική εξουσία βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τη νομοθετική.

Γι αυτό, άλλωστε, το ΑΚΕΛ και οι ψηφοφόροι του δικαιούνται να αισθάνονται και αισθάνονται υπερήφανοι για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Δεν αισθάνονται όμως το ίδιο για τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και η απόδειξη για αυτό είναι ο Σταύρος Μαλάς και το σύνθημά του «νέο πρόσωπο, νέα πρόταση, νέα εποχή».

Αυτά τα ενδεικτικά, αλλά πραγματικά γεγονότα, αρκούν για να αποδείξουν ότι το σύμπλεγμα κατωτερότητας του κ. Χριστόφια απέναντι στον Τάσσο Παπαδόπουλο είναι απολύτως δικαιολογημένο. Γι αυτό και κάθε προσπάθεια επίκρισης του κ. Χριστόφια για τη συμπεριφορά του θα ήταν άδικη.

 

*Του Χρύση Παντελίδη

Εκτελεστικού Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live