Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ομιλία του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου στην εκδήλωση προς τιμήν του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πάφο, στις 7 Απριλίου 2012

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 8 χρόνια, στις 7 Απριλίου 2004, ο Τάσσος Παπαδόπουλος εκφωνούσε το ιστορικό Διάγγελμά του για το σχέδιο Αννάν και το επερχόμενο τότε Δημοψήφισμα.

Ήταν Μεγάλη Τετάρτη. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πήρε θέση στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο, στο κτίριο που η ιστορία μας και το μαύρο καλοκαίρι του 1974 ανέδειξαν σε μνημείο δημοκρατίας και αντίστασης.

Είχε πίσω του τις περίφημες αψίδες του Προεδρικού Μεγάρου, που άντεξαν τις βολές και τις ριπές του προδοτικού πραξικοπήματος και έγιναν η δίοδος διάσωσης του Εθνάρχη Μακαρίου.

Είχε πίσω του τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σύμβολο του κράτους μας που συμπλήρωνε εκείνη τη χρονιά 44 χρόνια ζωής, έχοντας επιβιώσει την Τουρκοανταρσία του ‘63, το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του ’74.

Της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τρεις μόλις βδομάδες μετά, θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ισότιμο μέλος, χάρη στις θυσίες όλων των Ελληνοκυπρίων, ηγεσίας και πολιτών και ασφαλώς, χάρη στην υπέρ-πολύτιμη και άκρως απαραίτητη στήριξη της Ελλάδος.

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 8 χρόνια, ο Τάσσος Παπαδόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.  Είδε μπροστά στα μάτια του όλη του τη ζωή.

Είδε τις αγωνίες, τις πίκρες, τα βάσανα, τις αδικίες που πέρασε ένα κράτος και ένας ολόκληρος λαός για 44 χρόνια.

Βίωσε την υπερηφάνεια που κάθε Έλληνας Κύπριος αισθανόταν για την επικειμένη ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά κυρίως, ένιωσε την αγωνία που ένιωθε κάθε πατέρας και κάθε παππούς για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών του σε αυτό το πολύπαθο νησί.

Και στην ερώτηση:
«μπορούμε να αποδεχτούμε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και τη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας;»

απάντησε με ένα λιτό αλλά ηχηρό «ΟΧΙ». Και δικαιώθηκε.  Δικαιώθηκε, όχι μόνο από το λαό, αλλά και από την ιστορία…

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους της μητέρας μου και των αδελφών μου, αλλά και εκ μέρους της ευρύτερης οικογένειας του αείμνηστου πατέρα μου, εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, για την πρωτοβουλία και την ομόφωνη απόφασή τους να τιμήσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Τον αείμνηστο τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον αλύγιστο ηγέτη του Κυπριακού Ελληνισμού, τον ακούραστο υπηρέτη των διαχρονικών αρχών και αξιών που συμβολίζει το δοκιμαζόμενο Έθνος μας...

Η βαθιά συγκίνηση και η μεγάλη τιμή που αισθανόμαστε τούτη την ώρα, δεν οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι τιμάται ο Τάσσος Παπαδόπουλος μια μέρα σαν και τη σημερινή.

Οφείλονται πρωτίστως στο γεγονός ότι τιμάται στην Πάφο.  Στην Πάφο της δημοκρατίας και της αντίστασης, στην Πάφο του Μακαρίου και του Παλληκαρίδη…

Κυρίες και κύριοι,

Εάν ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Κύπρο του 2012, θλίψη και προβληματισμό θα του προκαλεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο τόπος και ο λαός μας.

Το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, έρμαια στις βουλές και στις διαθέσεις των Ηνωμένων Εθνών και του εντεταλμένου τους.

Η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, που ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέτυχε και παρέδωσε, βρίσκεται δυστυχώς ενταφιασμένη και στη θέση της επανέρχεται μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του απορριπτέου Σχεδίου Ανάν, με το μανδύα της «κυπριακής ιδιοκτησίας» λύσης.

Κι όλα αυτά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της διακοπής της διεκδικητικής πολιτικής και της σωστής διαχείρισης του «ΟΧΙ» και της εφαρμογής της πολιτικής της λεγόμενης «ευελιξίας» και των «γενναιόδωρων προσφορών», χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς όφελος για την πλευρά μας.

Το ίδιο καταθλιπτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Το άλλοτε δυνατό «όπλο» στα χέρια μας, που μας καταξίωνε διεθνώς και που επέτρεπε στη χώρα μας να κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις ως μια εύρωστη και ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης, έχει εξελιχθεί σε μια θλιβερή συλλογή συνεχών υποβαθμίσεων, που κατέστησαν το κράτος μας ουραγό, αδύναμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και, κυρίως, αδύναμο να εφαρμόσει την κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική που για χρόνια εφάρμοζε προς όφελος των συμπολιτών μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή κατάσταση στον τόπο μας δεν απαιτεί απελπισία αλλά δράση.

Δράση η οποία να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Δράση που να χαρακτηρίζεται από διορατικότητα και αποφασιστικότητα.

Δράση που να θέτει ενώπιον του λαού επιλογές και όχι εκβιαστικά διλήμματα.

Δράση που να δίνει ελπίδα και προοπτική στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Δράση που να εκφράζει το όραμα και το στόχο για μια Κύπρο ευημερούσα και ισχυρή και πάνω απ’όλα απελευθερωμένη.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μέσα στη πλούσια σε προσφορά ζωή του, έδωσε πάρα πολλά και ζήτησε από όλους εμάς μονάχα ένα πράγμα, 

Να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας...
Ας το πράξουμε λοιπόν.

Σας ευχαριστώ.

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live