Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ομιλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στην εκδήλωση προς τιμήν του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Πάφο, στις 7 Απριλίου 2012

Με ιδιαίτερη συγκίνηση έχω αποδεχτεί την πρόσκληση του φίλου Δημάρχου Πάφου να παραστώ στις εκδηλώσεις του Δήμου προς τιμήν του αείμνηστου τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και να εγκαινιάσω τη δεύτερη φάση του Βόρειου Παρακαμπτήριου Πάφου που από τώρα και στο εξής μετονομάζεται σε Λεωφόρο Τάσσου Παπαδόπουλου. 

Η μετονομασία της Λεωφόρου σε Λεωφόρο Τάσσου Παπαδόπουλου είναι ένδειξη εκτίμησης για το πολύπλευρο έργο του αείμνηστου τέως Προέδρου και θα θυμίζει στους διερχομένους και στις επόμενες γενιές την τόσο σημαντική προφορά του προς τον τόπο.

Η Κύπρος έχει υποχρέωση να τιμά τα άξια τέκνα της που με τους αγώνες και την προσφορά τους εμπέδωσαν τους θεσμούς της δημοκρατίας και στήριξαν τη νομιμότητα όταν η πατρίδα χρειάστηκε να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε αυτούς που την επιβουλεύτηκαν, και που έθεσαν την πατρίδα μας στις περιπέτειες του προβλήματος του πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής. Η πατρίδα μας μέχρι σήμερα υφίσταται τις επιπτώσεις της εισβολής και κατοχής.

Ο τέως Πρόεδρος  της Κυπριακής Δημοκρατίας άφησε τη δική του σφραγίδα στη διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960 μέχρι τον θάνατό του μετέχοντας ενεργά στην πολιτική ζωή της Κύπρου, είτε από τη θέση Βουλευτή, είτε από τη θέση Υπουργού ή ακόμα ως διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου τον έταξε η βούληση του Κυπριακού λαού.

Η κυπριακή πολιτεία οφείλει πολλά στον τέως Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη θεσμών, αξιών και διεκδίκηση των δικαίων του κυπριακού λαού. Για το λόγο αυτό η μετονομασία της Λεωφόρου σε Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου αποτελεί ένδειξη της οφειλόμενης προς αυτόν τιμής.

Ο δρόμος που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τον εκσυγχρονισμό της συγκοινωνιακής υποδομής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Πάφου.

Το έργο αυτό κατασκευάστηκε με συνεισφορά 80% από το Κράτος και 20% από το Δήμο Πάφου και είναι μέρος του ευρύτερου περιμετρικού δακτυλίου της Πάφου.  Στα ίδια πλαίσια έχουν μέχρι σήμερα επιπλέον κατασκευαστεί οι Λεωφόροι Αγίων Αναργύρων, Ευρώπης, Δημοκρατίας και ο κόμβος Βιοφώς που είναι συνέχεια της Λεωφόρου που εγκαινιάζουμε σήμερα και αποτελεί μέρος του Δυτικού Παρακαμπτηρίου της Πάφου. 

Με την αναβάθμιση της Λεωφόρου έχουν επιλυθεί τα σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής και ιδιαίτερα έχει βελτιωθεί η πρόσβαση προς το Νοσοκομείο Πάφου και τα πέντε γειτονικά σχολεία (δύο Δημοτικά, δύο Γυμνάσια και ένα Λύκειο).  Επίσης με το αποχετευτικό έργο των ομβρίων που έγινε, έχει δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετώπιζε η περιοχή.

Το έργο κατασκευάστηκε στη βάση ρυθμιστικού σχεδίου που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ τα κατασκευαστικά σχέδια εκπονήθηκαν από ιδιώτες μελετητές (Δ. Δημητρίου και Μ. Ζαχαρίου) κάτω από το Συντονισμό και την παρακολούθηση του Τμήματος Δημοσίων Έργων. 

Οι κατασκευαστικές εργασίες εκτελέστηκαν από την εταιρεία Iacovou Brothers (Constructions) Ltd, μεταξύ 1/6/2009 και 23/12/2010, έναντι ποσού συμβολαίου €5.483.000 + ΦΠΑ υπό την επίβλεψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους συνεργάτες μου και συντελεστές του έργου, ιδιαίτερα τη Διεύθυνση του Τμήματος Δημοσίων Έργων και την Ομάδα Επίβλεψης, για την άριστη διαχείριση ενός δύσκολου έργου που υλοποιήθηκε με επιτυχία και με ψηλά επίπεδα ποιότητας. 

Ευχαριστίες επίσης απευθύνω στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στην Αστυνομία Πάφου, στους ιδιώτες Μελετητές και σε όλα τα Κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες που έχουν συμβάλει στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στο Δήμο Πάφου και στους κατοίκους της γύρω περιοχής για τη συνεργασία και την κατανόηση που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου και είμαι σίγουρος ότι τα οφέλη που θα αποκομίσουν από την υλοποίηση του έργου αυτού θα είναι πολλαπλάσια της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί.

Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων στηρίζει τις προσπάθειες του Δήμου για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της οδικής υποδομής του και θα συνεχίσει να προωθεί τα έργα που ήδη έχουν τροχιοδρομηθεί ή προγραμματίζονται για το μέλλον.

Παραδίδουμε σήμερα επίσημα στην κυκλοφορία τη Λεωφόρο Τάσσου Παπαδόπουλου με στόχο να αποτελέσει ερέθισμα για μελέτη της ιστορίας του τόπου μας για τις επόμενες γενιές.

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live