Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ομιλία του Δημάρχου Πάφου στην εκδήλωση προς τιμήν του Τάσσου Παπαδόπουλου, στις 7 Απριλίου 2012

Με σεμνότητα και επισημότητα ο Δήμος Πάφου τιμά σήμερα τον Τάσσο Παπαδόπουλο, εκφράζοντας τη συλλο-γική συνείδηση αυτής της πόλης. Τα μηνύματα της σημερινής εκδήλωσης ενισχύονται με τη δική σας παρουσία και θέλω, καλωσορίζοντάς σας, να σας ευχαριστήσω με θέρμη γιατί βρίσκεστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε όλοι μαζί τον άνθρωπο, τον αγωνιστή και τον πολιτικό ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλο.

Η σημερινή εκδήλωση, συμπυκνώνοντας τα αισθήματα αγάπης και εκτίμησης των πολιτών της Πάφου προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αποτελεί επιστέγασμα ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της πενταετίας 2007-2011, η πρώτη από τις οποίες λήφθηκε την επομένη του αδόκητου θανάτου του, στις 13 Δεκεμβρίου 2008.

Υιοθετώντας το σκεπτικό της απότισης φόρου τιμής προς τον αείμνηστο Πρόεδρο που διέπει τις εν λόγω αποφά-σεις, το νεοκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο στήριξε ομόθυμα την ιδέα της σύνθεσης μέσα από μια σεμνή εκδήλωση τριών ομόκεντρων πράξεων. Η πρώτη αφορά την απόδοση του ονόματος του Τάσσου Παπαδόπουλου στη Δεύτερη Φάση του πολεοδομικού έργου του Βόρειου Παρακαμπτήριου Δρόμου Πάφου, δηλαδή στο τμήμα που εκτείνεται από τη συμβολή των Λεωφόρων Δημοκρατίας και Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι τη Λεωφόρο Ελλάδος. Η δεύτερη είναι το στήσιμο προτομής του τιμώμενου σε δημόσιο χώρο πρασίνου επί της συμβολής του νέου δρόμου με την οδό Ανδρέα Βλάμη και η τρίτη αφορά την ονομασία του χώρου πρασίνου σε Δημοτικό Πάρκο «Τάσσος Παπαδό-πουλος». Έχοντας ως συνισταμένη την απότιση φόρου τιμής σε ένα μεγάλο άνδρα, τα τρία έργα δίνουν το στίγμα της πόλης που εκσυγχρονίζεται αλλά και που ξέρει να τιμά όσους σφράγισαν την πορεία του λαού μας προς την ελευθερία, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την εθνική αξιοπρέπεια.

Η ολοκλήρωση της Δεύτερης Φάσης του Βόρειου Παρακαμπτήριου Δρόμου Πάφου αποτελεί ένα πολλαπλά σημαντικό γεγονός, για το οποίο η Τοπική Αρχή εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση. Συνιστώντας αξιόλογο βήμα για την ολοκλήρωση του περιμετρικού δακτυλίου της Πάφου, το έργο συνέβαλε ουσιαστικά στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος σε μια επιβαρυμένη περιοχή της πόλης αλλά και στην ενίσχυση της οδικής ασφά-λειας. Εντασσόμενο από τον Δήμο σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης και εξωραϊσμού της περιοχής, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναδιαμόρφωση του τερματικού κυκλικού κόμβου του Αυτοκινητοδρόμου Λεμε-σού-Πάφου και το κυκλικό συντριβάνι στη συμβολή της εγκαινιαζόμενης σήμερα Λεωφόρου με τη Λεωφόρο Αναβαργού, το έργο είναι απτό και επίλεκτο δείγμα της προσπάθειας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υποδομής της πόλης. Ταυτόχρονα, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τον Δήμο να εντατικοποιήσει την προσπάθειά του για επίσπευση της υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής και εξωραϊσμού στην πόλη και θέλω να υπογραμ-μίσω τη σημασία της επίτευξης αυτού του στόχου σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Σημαντική θεωρώ και μιαν άλλη διάσταση του πολεοδομικού  οδικού έργου που θα εγκαινιάσουμε σε λίγο. Είναι αυτή της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της πόλης μέσω σύγχρονων έργων υψηλών προδια-γραφών, που ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την οδική ασφάλεια, τη διακίνηση πεζών και ποδηλατών και την αντιπλημμυρική προστασία. Mέσα σ’  αυτό το σκεπτικό κινείται και η πεζογέφυρα που θα υπέρκειται της Λεωφόρου παρά το γήπεδο του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου. Το αξιόλογο αυτό έργο βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των κατασκευαστικών σχεδίων.

Ο δρόμος που σε λίγο θα εγκαινιάσει ο φίλος Υπουργός, είναι καρπός της επίμοχθης κοινής προσπάθειας και συν-εργασίας κρατικών Τμημάτων, του Δήμου Πάφου, οργανισμών κοινής ωφελείας και του ιδιωτικού τομέα. Καλωσορίζοντας στο χώρο αυτό τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιο Φλουρέντζου, θέλω να εκφράσω στο πρόσωπό του τις ειλικρινείς ευχαριστίες του Δήμου προς το κράτος για την καθοριστική συμβολή του στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του έργου. Αρκετές είναι οι Υπηρεσίες και οι οργανισμοί που εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου, θεωρώ όμως δίκαιο να αναφερθούν ονομαστικά το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Τμήμα Δασών από πλευράς κράτους, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου από πλευράς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η εταιρεία Iacovou Brothers (Constructions) Ltd, εργολάβος του έργου.

Το Δημοτικό Πάρκο «Τάσσος Παπαδόπουλος» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής του Δήμου για αναβάθμιση και ανάδειξη δημοσίων χώρων πρασίνου σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης. Η δημιουργία τέτοιων μικρών πνευμόνων πρασίνου στις Συνοικίες της πόλης μέσα από έναν ευφάνταστο και λειτουργικό σχεδιασμό, αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης και παράλληλα εμπλουτίζει τις ευκαιρίες αναψυχής των πολιτών που διαμένουν ή εργάζονται γύρω από τέτοιους χώρους. Η δημιουργία σύγχρονων χώρων πρασίνου και αναψυχής στις Συνοικίες και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της πόλης, αποτελεί βασική προτεραιότητα του νέου Δημο-τικού Συμβουλίου, το οποίο με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης παραδίδει σήμερα επίσημα στους πολίτες το πάρκο που βλέπετε μπροστά σας. Το σχεδιασμό του έργου εμπιστευτήκαμε στον αρχιτέκτονα Ανδρέα Βάρδα, τον οποίο θέλω και από το βήμα αυτό να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία μας. Τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου απευθύνω και προς τους άλλους συντελεστές του έργου από το χώρο του Δήμου και τον ιδιωτικό τομέα.
               
Έργο ενός σπουδαίου συμπατριώτη μας γλύπτη που συνέδεσε το όνομά του με τη συντήρηση της ιστορικής μνή-μης στην πατρίδα μας, η προτομή του Τάσσου Παπαδόπουλου προσδιορίζει με το ηθικό βάρος και την καλλιτεχνι-κή της αξία την αποστολή του Πάρκου στην κοινωνία της πόλης. Στον Νικόλαο Κοτζιαμάνη, που δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας, απευθύνω τα συγχαρητήρια και τη μεγάλη εκτίμησή μου για ό,τι προσφέρει εδώ και χρόνια στις Τέχνες και τον πολιτισμό.

Κυρίες και κύριοι,

Μέσα από την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στο δημόσιο βίο της Κύπρου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος σφράγισε έντονα όσοι λίγοι τη σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Μέσα από την υπηρεσία του από πολιτειακά αξιώματα και ως ενεργού πολιτικού για 50 σχεδόν χρόνια σε πολύ σημαντικές φάσεις και στιγμές της ταραχώδους ιστορίας του τόπου μας, αναδεικνύεται το μέγεθος της προσφοράς του προς την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Σταθερός προασπιστής αρχών, δικαίων και δικαιωμάτων σε σχέση με το Κυπριακό Πρόβλημα, αγωνί-στηκε με πάθος και μνημειώδη αφοσίωση για την επίτευξη μιας βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης, συνδέοντας άρρηκτα το όνομά του με την απόρριψη από τον Κυπριακό Ελληνισμό, μέσω του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, του Σχεδίου Ανάν.

Σήμερα, οκτώ ακριβώς χρόνια από το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό για το Δημοψήφισμα της 24ης Απρι-λίου, η πόλη της Πάφου τιμά τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την προσφορά του στην πατρίδα και τον Ελληνισμό και ανταποδίδοντας την εκτίμηση και το σεβασμό που έτρεφε προς την πόλη, την ιστορία και τους ανθρώπους της. Σε εκείνο το ιστορικό κείμενο συμπυκνώνεται η παρακαταθήκη που άφησε: «Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας όχι στην κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.».

Θέλω, κλείνοντας, να απευθυνθώ στην κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου και τα άλλα μέλη της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου και να τους πω ότι η παρουσία τους στην εκδήλωση αποτελεί πραγματική τιμή για τον Δήμο Πάφου, που τους εκφράζει τις ευχαριστίες και το σεβασμό του.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνω προς όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που μας τιμούν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, που πρόθυμα αποδέχθηκε την πρόσκλη-ση να τελέσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριο Καρογιάν και τη Γενική Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Ιωάννα Παναγιώτου. Ερμηνεύω την παρουσία τους ως ένδειξη της εκτίμησης που τρέφουν, πάνω και πέρα από πολιτικές διαφορές, προς τον αείμνηστο Πρόεδρο και ιστορικό ηγέτη.
Οφειλόμενες ευχαριστίες και θερμό έπαινο εκφράζω προς τους ανθρώπους του Δήμου που μόχθησαν, σε διάφορα επίπεδα, για την οργάνωση και υλοποίηση της εκδήλωσης. Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος συνέδρα-με ουσιαστικά και πρόθυμα την οργάνωση της εκδήλωσης, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της Αστυνομίας μέσω της Φιλαρμονικής της και των διευθετήσεων για την τροχαία κυκλοφορία.

Κυρίες και κύριοι,

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι, πιστεύω, να σεβαστούμε αυτά που μας κληροδότησε. Να σεβαστούμε την κληρονομιά του. Και η κληρονομιά του είναι ο σεβασμός της βούλη-σης του λαού. Η μνήμη του θα είναι αιώνια.

Σας ευχαριστώ.

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live