Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ομιλία στην εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από το θάνατο του Εθνάρχη Μακάριου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις 29 Ιουλίου 2007

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Φίλε κ. Παπούλια,

Σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησής μας να παραστείτε και να προσφωνήσετε τη σημερινή εκδήλωση για τα τριάντα χρόνια από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Εθνάρχη Μακαρίου.

Σας υποδεχόμαστε και πάλι στην Κύπρο, με την επαναβεβαίωση της αγάπης μας και της εκτίμησής μας προς το πρόσωπό σας.  Θεωρούμε την εδώ παρουσία σας ως απόδοση τιμής σε όσα ωραία και μεγάλα ενσάρκωνε και  συμβόλιζε ο αείμνηστος Ηγέτης μας, αλλά και ως μια ακόμη έκφραση της συνεχούς συμπαράστασής σας στην αγωνιζόμενη Κύπρο και στο δοκιμαζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό.

Καλωσορίζω επίσης τον Έλληνα Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον ευχαριστώ γιατί αποδέχθηκε να είναι ο κύριος ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση.  Στο πρόσωπό του, χαιρετίζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης της Ελλάδος στον αγώνα μας για εθνική επιβίωση και δικαίωση.

Τιμούμε σήμερα την αξεθιώριαστη μνήμη του μεγάλου Ηγέτη μας, τριάντα χρόνια από το θάνατό του. Πολλά μέχρι τώρα ειπώθηκαν και περισσότερα γράφτηκαν για το Μακάριο. Τα λόγια μπορούν μονάχα να ιχνογραφήσουν την επιβλητική μορφή του και απλώς να σκιαγραφήσουν το υποβλητικό μεγαλείο του.  Αλλά ο Μακάριος ήταν και θα παραμένει υπεράνω περιγραφών και αξιολογήσεων.

Αυτή είναι η μοίρα, το προνόμιο και η αναπόφευκτη συνέπεια της αξιωσύνης και του εκτοπίσματος των μεγάλων ανδρών της Ιστορίας.  Το ύψος τους εμποδίζει την ανάβαση στην κορυφή και το βάθος τους δυσκολεύει την κατάβαση στα άδυτα της ψυχής τους.  Εκεί που η Ιστορία ολοκληρώνει την προσέγγιση και την καταγραφή της μεγάλης πορείας του Μακάριου, τότε αναλαμβάνει ο θρύλος να αφηγείται τη δόξα και τη μεγαλωσύνη του ανθρώπου.  Μιας προσωπικότητας που για τριάντα ολόκληρα χρόνια στάθηκε η ζωντανή συνείδηση του τόπου του, ο ρυθμιστής των παλμών της καρδιάς του λαού του, ο ερμηνευτής και ο εκφραστής των ονείρων και των καημών της πατρίδας του.

Αν ο διαρκέστερος και ουσιαστικός τάφος των νεκρών βρίσκεται στη μνήμη των ζώντων, αν η επιβίωση των τεθνεώτων μέσα στο χρόνο διασφαλίζεται από την αίσθηση της παρουσίας τους μέσα στη σκέψη των ανθρώπων, αν ο θάνατος είναι για μερικούς προοίμιο αθανασίας, τότε σίγουρα ο Μακάριος είναι παρών στο χώρο του συνειδητού και του αιώνιου της συλλογικής μνήμης. Γιατί, τριάντα χρόνια μετά το τέλος της επίγειας ζωής του, ανασταίνεται κάθε μέρα στη θύμηση και στην καρδιά του λαού του και ζωντανεύει κάθε ώρα στους προμαχώνες της ψυχής όλων μας για να φωνάζει τη συνέχιση του υπέρ βωμών και εστιών αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση.

Μια μεγάλη και συγκλονιστική πορεία υπήρξε η ζωή του Μακάριου.  Πορεύτηκε αυτή τη δραματική πορεία με πάθος και αξιοπρέπεια, με πίστη και με συνέπεια, με αποφασιστικότητα και αδούλωτο πνεύμα. Στράγγισε την ψυχή του αγωνιζόμενος για την ευτυχία του λαού του και για τη δικαίωση της πατρίδας του.  Αναμετρήθηκε με μυθικές περίπου δυνάμεις.  Και δεν δείλιασε.  Απειλήθηκε από θανάσιμους κινδύνους. Και δεν πτοήθηκε. Βρέθηκε στο στόχαστρο εχθρικών όπλων. Και δεν μετα-κινήθηκε.  Όρθιος πορεύτηκε το ναρκοθετημένο δρόμο του, με μόνη ασπίδα την αγάπη του λαού του.  Άφοβος και αγέρωχος προχώρησε, αρνούμενος να προδώσει τις αρχές του και να συμβιβασθεί με τα ασυμβίβαστα.

Ως άνθρωπος, ως Αρχιεπίσκοπος και ως πολιτικός,  ο Μακάριος ήταν δέσμιος ηθικών αξιών και αιχμάλωτος ωραίων ιδανικών και αρχών.  Σε  αυτές τις αξίες, τα ιδανικά και τις αρχές παρέμεινε πιστός σ’  ολόκληρη τη ζωή του.  Ήταν ο Μακάριος ένα συγκινητικό άθροισμα αρετών.         

Μια χαρισματική προσωπικότητα που υπέβαλλε.  Μια επιβλητική αρμονία λογισμού και ονείρου, πραγματικότητας και οράματος.  Στο όνομά του, διεστέλλοντο τα σύνορα της μικρής Κύπρου και ταυτιζόταν η ίδια η Κύπρος.  Ο κατά κόσμον  Μιχαήλ Μούσκος από την Παναγιά της Πάφου αναδείχτηκε ο ανά τον κόσμο Μακάριος, σύμβολο ελευθερίας και λάβαρο αγώνα.

Θυελλώδης υπήρξε η πορεία του Μακάριου και τραγικό ήταν το τέλος του.  Πικραμένος, προδομένος και αδικαίωτος έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ηγέτης.  Τα  άρματα του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής πέρασαν πάνω και μέσα από την καρδιά του Μακάριου.  Κάτω από τα συντρίμια  του Προεδρικού Μεγάρου και μέσα στην απέραντη οδύνη των σκλαβωμένων εδαφών μας, θάφτηκαν τα  όνειρα του Εθνάρχη και μαζί τους οι χρυσές ελπίδες της Κύπρου.

Μέσα στους μαύρους καπνούς των ερειπίων του μεγάλου χαλασμού και περικυκλωμένος από τον ατέλειωτο θρήνο της καταστροφής, ο Μακάριος, με ραγισμένη την καρδιά, ανέβηκε και πάλι στους προμαχώνες των τειχών της Λευκωσίας σε μιας ιστορικής σημασίας κίνηση για να εμπνεύσει το λαό με δύναμη και αποφασιστικότητα στον πλέον δύσκολο αγώνα, τον αγώνα για την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Όμως, η τραγωδία της Κύπρου σήμανε το τέλος του.  Τριάντα χρόνια αγώνα, τριάντα χρόνια μιας συγκλονιστικής ζωής, τριάντα χρόνια ονείρων και μόχθων, προδόθηκαν και σταυρώθηκαν, την ώρα που η Τουρκική ημισέλινος αναρτήθηκε στο λυπημένο Πενταδάχτυλο και στο κάμπο της Μεσαορίας.

Τριάντα χρόνια από το θάνατό του, τι μένει σήμερα από το Μακάριο;  Μένει και διαρκεί η πνοή του, το αγωνιστικό φρόνημά του, το αδούλωτο πνεύμα του,  ο καθαρός λόγος του, η ζωντανή μνήμη του, που καθοδηγεί  και εμψυχώνει.  Κι ενόσω μέσα στην καρδιά μας ενοικούν αυτά που μένουν από το Μακάριο, οι ελπίδες για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας δεν ρυτιδώνουν και δεν ξεθωριάζουν ποτέ. 

Αν όλοι χρωστούμε κάτι στο Μακάριο, αν όλοι χρωστούμε πολλά στην Κύπρο, αυτό το κάτι και αυτά τα πολλά είναι η συνέχιση του αγώνα για τη σωτηρία του Κυπριακού Ελληνισμού, η καθολική συστράτευση και η αντοχή στον αγώνα για τη δικαίωση του προδομένου τόπου μας και του μεγαλομάρτυρα λαού μας.  Αν ο σημαιοφόρος έπεσε, πριν τριάντα χρόνια, η σημαία του αγώνα για το καλύτερο μέλλον της Κύπρου δεν υποστέλλεται και δεν αναδιπλώνεται.

 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live