Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Εκδήλωση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Σπηλαίου Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας προς τιμήν των αειμνήστων Τάσσου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Λεβέντη (10 Ιουλίου 2011)

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011, στην παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής Δευτεράς, η εκδήλωση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Σπηλαίου Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας προς τιμήν των αειμνήστων Τάσσου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Λεβέντη, για τη συμβολή τους στην αποκατάσταση και συντήρηση του Σπηλαίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαίας, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης, οι κυρίες Φωτεινή Παπαδοπούλου και Μέμα Λεβέντη, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής δρ. Βάσος Λυσσαρίδης, Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη των οικογένειων των τιμωμένων και εκπρόσωποι του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και του Ιδρύματος "Αναστάσιος Γ. Λεβέντης".

 

Χαιρετισμός από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με ειλικρινά αισθήματα χαράς και συγκίνησης απευθύνω απόψε χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην σεμνή εκδήλωση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Σπηλαίου Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας Κάτω Δευτεράς, προς τιμήν των αείμνηστων Κωνσταντίνου Λεβέντη και Τάσσου Παπαδόπουλου.

Κάθε εποχή έχει ανάγκη από πρότυπα και αξίες και ιδιαίτερα σήμερα, με τη σύγχυση που επικρατεί και την κρίση αξιών, οφείλουμε να προβάλλουμε εκείνους που με τη στάση τους κατόρθωσαν να υπηρετήσουν υψηλούς στόχους και να αναδειχθούν σε προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ο Κωνσταντίνος Λεβέντης, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις και γραμμές του Ιδρύματος Λεβέντη που είχε δώσει ο Αναστάσιος Λεβέντης, έδινε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση και διάδοση της Ελληνοκυπριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι, λοιπόν, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που η προσπάθεια της συντήρησης του Σπηλαίου δεν θα μπορούσε να τον αφήσει ασυγκίνητο.
Με την οικονομική στήριξη που παρείχε για την διεκπεραίωση του έργου και μέσω της ενεργής εμπλοκής τόσο του ιδίου προσωπικά όσο και του Ιδρύματος, προσέφερε σημαντική βοήθεια στις κυβερνητικές υπηρεσίες για να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση του Σπηλαίου. 

Το ίδιο καταλυτικές για την αποπεράτωση του έργου ήταν και οι προσπάθειές του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδεικνύοντας έντονο προσωπικό ενδιαφέρον, ενεπλάκη ενεργά στις διαδικασίες επίσπευσης της αναπαλαίωσης και συντήρησης του σπηλαίου, καλώντας τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να δείξουν την ανάλογη προσοχή και ενδιαφέρον.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα να αναπτύξουμε μέσα σε λίγες μόνο γραμμές το σημαντικό έργο και την πρόσφορά των αείμνηστων Κωνσταντίνου Λεβέντη και Τάσσου Παπαδόπουλου.

Και οι δύο τους απέδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους για τον λαό, την πατρίδα και την Εκκλησία μας και σε όλη τους τη ζωή αγωνίστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο, συνέπεια και πάντοτε σεμνά, αθόρυβα και δημιουργικά, για το καλό της Κύπρου μας.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτόν χαιρετισμό, ευχαριστώ θερμά όλους εσάς που παρευρίσκετε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των επιφανών αυτών ανδρών της πατρίδας μας.

 

(Η ομιλία του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαία δεν υπάρχει σε γραπτό κείμενο)

  

Ομιλία για τη συμβολή των τιμωμένων από τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αιδεσιμολογιότατο Πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο Νικολαίδη

Μακαριότατε, Πανιερότατε, Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Ερίτιμες κυρίες Μέμα Λεβέντη και Φωτεινή Παπαδοπούλου,

Αξιότιμα μέλη της οικογένειας των αειμνήστων Κωνσταντίνου Λεβέντη και Τάσσου Παπαδόπουλου, κύριοι Βουλευτές, κύριε πρώην Πρόεδρε της Βουλής, σεβαστό ιερατείο, κύριοι κοινοτάρχες και Εκκλησιαστικοί επίτροποι, κυρίες και κύριοι,

Είναι με αισθήματα ιερής συγκίνησης αλλά και ανείπωτης υποχρέωσης που αναλαμβάνω να καταθέσω ενώπιον όλων  αυτά τα λόγια που ακολουθούν.  Πρόθεσή μου δεν είναι να κολακεύσω ούτε και να υπερβάλω, αλλά να περιγράψω με κάθε ειλικρίνεια την αλήθεια των προσώπων και των γεγονότων, για να παραμείνουν αυτά τα ιερά πρόσωπα και πράγματα ως παράδειγμα και παρακαταθήκη για τους επιγενέστερους.

Είναι γεγονός αναντίρρητο ότι η Χρυσοσπηλιώτισσα αποτελεί παγκύπριο προσκύνημα.  Το ιερό σπήλαιο της τιμάται στο όνομα της υπεραγίας Θεοτόκου και γιορτάζει κάθε χρόνο την ημέρα της Κοιμήσεως της Παναγίας.

Χιλιάδες πιστών συρρέουν για να τιμήσουν την Παναγία και να καταθέσουν στο πρόσωπο και στις πρεσβείες της τα αιτήματά τους ή ακόμη και τις ευχαριστίες τους για όσα η Πάναγνος Κόρη πράττει γι’ αυτούς.

Έχει το ιερό σπήλαιο της Χρυσοσπηλιώτισσας ιστορία ιερή και περίκλυστη.

Ο όσιος Νείλος ο κτήτορας της Μονής Μαχαιρά, αναφέρει στη σωζόμενη χειρόγραφη Τυπική Διάταξή του, ότι η Κύπρος ήταν τόπος των εραστών της ησυχίας και της προσευχής.

Σ’ εμάς, δυστυχώς, η ιστορία του ιερού σπηλαίου παραμένει μέχρι σήμερα σκοτεινή.  Όμως η σύνδεση αυτού του χώρου με την ευσέβεια του λαού μας, συνιστά ένα ασίγαστο κήρυκα της σημασίας του τόπου τούτου.  Προφανώς η ενοικίαση στο χώρο αυτό αποτελεί σπήλαιο ανθρώπων του Θεού και όχι μόνο, σε μακρά διαστήματα. Τον ανύψωσε σε προσκύνημα και τόπο παραμυθίας του πονεμένου από τις δυσκολίες της ιστορίας λαού μας.

Ατυχώς, και παρά το γεγονός της προσκυνηματικής σημασίας του σπηλαίου τούτου, ο χρόνος, και οι συνθήκες συντήρησης του έφεραν τα σπήλαιο της Χρυσοσπηλιώτισσας σε κατάσταση επικίνδυνη, αν όχι και ανεπίτρεπτη.  Όσοι είχαμε την κύρια ευθύνη, βλέπαμε με πόνο ψυχής το χώρο τούτο να κινδυνεύει και νιώθαμε το χρέος μας να μεγιστοποιείται ακόμη περισσότερο.

Και εδώ αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι εμείς είχαμε πολύ περιορισμένες τις δυνατότητες, όχι κυρίως από οικονομικής πλευράς αλλά πρωτίστως και κυρίως από πλευράς της κειμένης νομοθεσίας, γιατί ο χώρος αυτός υπόκειται στους περί αρχαιοτήτων νόμους.  Έτσι, υποδυθήκαμε σε ένα πολύπλευρο αγώνα, για να πείσουμε, ακόμη και να ικετεύσουμε, για ανταπόκριση από τους κατά νόμον υπευθύνους να συμβάλουν στη μελέτη και να εγκρίνουν την αναπαλαίωση του ιερού τούτου χώρου.

Δυστυχώς για αρκετά χρόνια κυριολεκτικά πολεμούσαμε με επιστολές και με επισκέψεις, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.  Οι προσευχές μας προς την Παναγία συνόδευαν τις προσπάθειες μας και ο αγώνας μας με κανένα τρόπο δεν υποστελλόταν.  Πιστεύαμε ακράδαντα ότι η Υπεραγία Θεοτόκος αργά η γρήγορα ή μάλλον στον κατάλληλο χρόνο, με τους κατάλληλους ανθρώπους θα βοηθούσε.

Ήταν ένα πρωινό από τα συνηθισμένα για μένα, όταν επισκέφθηκα το ιερό σπήλαιο.  Εκεί βρέθηκα μπροστά σε μια συγκινητική έκπληξη.  Είδα κάποιο με πολλή αφοσίωση να προσεύχεται μέσα στο σπήλαιο.  Σεβάστηκα τη στιγμή και περίμενα έξω στο προαύλιο να τελειώσει ο προσκυνητής.  Για να φανεί στη συνέχεια, ότι ο ευλαβής και ταπεινά προσευχόμενος επισκέπτης, ήταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Λεβέντης.  Τον καλημέρισα και καθίσαμε στο παγκάκι και κουβεντιάσαμε για πολλά θέματα.  Μεταξύ αυτών, άδραξα την ευκαιρία να του αναφέρω τους αγώνες που καταβάλλαμε για τη συντήρηση του ιερού σπηλαίου. 

Μου έκανε τότε εντύπωση ότι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος μου απάντησε πολύ ήρεμα (έτσι ήταν το ύφος και το ήθος του ανθρώπου), ότι «θα δούμε», χωρίς τίποτα περισσότερο.  Και εδώ ακριβώς θέλω να σταθώ στο ότι ο Κωνσταντίνος Λεβέντης ήταν πολύ περισσότερο ο άνθρωπος των έργων και προσεκτικός στο μέγεθος των λόγων του.

Μετά από λίγες μέρες, και αφού στο μεταξύ με πρωτοβουλία της εκκλησιαστικής επιτροπής, έγινε κάποια συντήρηση των σωζωμένων τοιχογραφιών του σπηλαίου, τα γεγονότα της αναπαλαίωσης του χώρου τούτου άρχισαν να εξελίσσονται με ραγδαίο και εκπληκτικό τρόπο.  Ειδικός σεισμολόγος από την Θεσσαλονίκη, ο Δρ. Μίλτος Δημοσθένους, αναλάμβανε, κατ’ εντολήν του κύριου Λεβέντη, την διεξαγωγή μελέτης.

Εν τω μεταξύ λάβαμε και μία απαντητική επιστολή, της οποίας το περιεχόμενο ομιλεί από μόνο του, και παρακαλώ, χάριν της ιστορίας της Χρυσοσπηλιώτισσας, να μου επιτρέψετε να την διαβάσω.

"Αγαπητοί φίλοι,

Έχω πάρει την επιστολή σας ημερομηνίας 19 Απριλίου 2003 σχετικά με την ανάγκη «συντήρησης του σπηλαίου Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας».

Ομολογώ ότι βρίσκω αδικαιολόγητη την καθυστέρηση 7 ετών στην αντιμετώπιση των σοβαρών γεωλογικών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι εδαφολογικές συνθήκες του χώρου του σπηλαίου που αποτελεί παγκύπριο προσκύνημα και αρχαίο μνημείο λόγω των τοιχογραφιών που ανάγονται στον 11ον-13ον αιώνα.  Έχω προσωπική γνώση για τη σημασία αυτού του αρχαιολογικού μνημείου, όπως και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αφού η κατοικία μου βρίσκεται στην κάτω Δευτερά.

Έχω μελετήσει τα διάφορα έγγραφα που έχετε επισυνάψει στην επιστολή σας, όπως και τις αντιλεγόμενες απόψεις εμπειρογνωμόνων γεωλόγων και του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Με αντίγραφο αυτής της επιστολής μου προς τον  Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και τον Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τους καλώ μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, να υποβάλουν συμφωνημένη λύση ή μέτρα ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος μαζί με τον υπολογισμό της δαπάνης.  Μόλις υποβληθεί η έκθεση, θα υποβάλω το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης και για διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.  

Είναι η άποψή μου ότι η επισήμανση των προβλημάτων και μάλιστα αντιφατικών και διισταμένων απόψεων δεν αποτελεί ικανοποιητική αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.  Εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει είναι η εισήγηση λύσεων και συνεπακόλουθα η ανάληψη ευθύνης για τις εισηγούμενες λύσεις.  Αυτό αναμένω να έχω με την έκθεση που αναμένω να υποβληθεί ανυπερθέτως μέσα σε τριάντα μέρες από σήμερα.

Είναι ευθύνη του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος να συντονίσει όσες διαβουλεύσεις απαιτούνται ανάμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να υποβληθεί τελική έκθεση και εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων.

Θα ας κρατήσω ενήμερο, αλλά στο ενδεχόμενο παράλειψής μου να σας ειδοποιήσω μέσα σε σαράντα μέρες από σήμερα, παρακαλώ να επικοινωνήσετε εκ νέου μαζί μου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Τάσσος Παπαδόπουλος
Πρόεδρος της Δημοκρατίας"

Σήμερα βρισκόμαστε στο έκπληκτο συντηρημένο και αναπαλαιωμένο σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας και στον αρμόζοντα εξωραϊσμό του περιβάλλοντος το ιερό σπήλαιο χώρου.

Δεν αποτελεί η όλη παρουσίαση του προσκυνήματος τούτου ένα θαύμα;  Δεν συνιστούν τα όσα έγιναν μία απάντηση της Παναγίας;  Όταν γνωρίζει κάποιος πώς κινούνται σε τέτοιες περιπτώσεις οι εμπλεκόμενες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τότε μπορεί να καταλάβει ποιοι ήταν και οι ηθικοί αλλά και οι έμπρακτοι φορείς στην ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι και ο Κωνσταντίνος  Λεβέντης και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όχι μόνον ως ένοικοι και ανήκοντες στην ενορία της Κ. Δευτεράς, αλλά πρωτίστως και κυρίως ως άνθρωποι με λεπτές ευαισθησίες, θεώρησαν τη συνδρομή τους στο έργο τούτο ως προσωπική τους υποχρέωση.  Αν δεν είχαν μέσα τους την αγάπη και την ευσέβεια, θα παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην κοινωνική, στην οικονομική και γιατί όχι και στην πολιτική τους καταξίωση.  Γιατί είναι γεγονός ότι τα κοινωνικά, τα οικονομικά και τα πολιτικά μεγέθη πολλές φορές αγκυλώνουν, δηλαδή παγιδεύουν τον άνθρωπο.  Και οι δύο τους ευρισκόμενοι σήμερα στον ουρανό, μπορούν και έχουν να επιδείξουν, όχι μόνον το έργο της Χρυσοσπηλιώτισσας, αλλά την ποιότητα της καρδιάς τους, η οποία εκφράζεται σε πολλούς τομείς όπως και μέσα από το έργο τούτο. 

Δεν είχαμε στην προσπάθειά μας αυτή κάποιες υποσχέσεις αλλά και οι δυο τους μέσα στην πολλαπλότητα των υποχρεώσεών τους, έθεσαν την παρακολούθηση και την επίβλεψη  της ευπρέπειας του χώρου τούτου, ως κύρια προτεραιότητα.

Ασφαλώς, ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης δεν είναι να παρουσιάσουμε το μέγεθος της προσωπικότητας των δύο ανδρών σε όλες του τις διαστάσεις.  Περιοριζόμαστε στα όσα σήμερα βλέπουμε μπροστά μας και τα οποία δεν αποτελούν προνόμιο κτίσης και απόλαυσης κάποιων επωνύμων από εμάς.  Ο χώρος τούτος ανήκει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα σύνολης της εκκλησίας Κύπρου.  Όμως είναι καθήκον μας να μνημονεύσουμε εκείνους που συνέβαλαν στην ευπρέπεια και στον εξωραϊσμό.  Έτσι, μαζί με την εκκλησιαστική Επιτροπή του ναού Αγ. Νικολάου Κ. Δευτεράς, με την οικονομική και ηθική σύμπραξη του Κωνσταντίνου Λεβέντη και του Τάσσου Παπαδόπουλου ο πόθος και ο αγώνας μας έφθασε στο επιδιωκόμενο τέλος.  Και αν η προσφορά, κατά τη διδασκαλία του Χριστού, και λίγου κρύου νερού, φαγητού και ενδυμάτων σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, συνιστά καταξίωση στη βασιλεία των ουρανών, πόση άραγε καταξίωση προσφέρει στις ψυχές των αειμνήστων Κωνσταντίνου Λεβέντη και Τάσσου Παπαδόπουλου, η προσφορά όχι υλικής, αλλά πνευματικής τροφής και ενδυμάτων και νερού σε όσους πεινασμένοι και διψασμένοι και γυμνοί ή ρακένδυτοι από τις δυσκολίες της ζωής καταφεύγουν στο ιερό ησυχαστήριο της Χρυσοσπηλιώτισσας για να πάρουν τροφή πνευματική ή το ύδωρ το ζων;  Ή ακόμη και να ενδύσουν με το χιτώνα της Θείας Χάριτος τις ψυχές τους;

Επομένως αναφερόμενοι σήμερα στα πρόσωπα των αειμνήστων Κωνσταντίνου Λεβέντη και Τάσσου Παπαδόπουλου, και συνδέοντάς τα με το Ιερό ησυχαστήριο της Χρυσοσπηλιώτισσας, προσωπικά πιστεύω ότι επιτελούμε το καλύτερο μνημόσυνο ανάπαυσης των ψυχών τους και παρρησίας τους στον θρόνο του Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου.

«Ας είναι αιωνία η μνήμη τους και η προσωπικότητά τους παράδειγμα προς μίμηση».

Αντιφώνηση της κυρίας Φωτεινής Παπαδοπούλου, εκ μέρους των οικογενειών των τιμωμένων

Εκ μέρους της οικογένειας μας, ευχαριστώ θερμά την Εκκλησιαστική Επιτροπή του ιερού Σπηλαίου Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας για την απόδοση αυτής της ξεχωριστής τιμής στον Τάσσο Παπαδόπουλο και στον Κωνσταντίνο Λεβέντη.

Με όσα έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος για τη Χρυσοσπηλιώτισσα, επιτελούσε ένα διπλό καθήκον του. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέβαλλε στην αποκατάσταση και συντήρηση ενός μνημείου θρησκευτικής και πολιτιστικής  κληρονομιάς της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας. Ως κάτοικος της Δευτεράς, συνέβαλλε στην ανάδειξη ενός ιερού χώρου συνυφασμένου με τη ζωή και τις παραδόσεις των κατοίκων και της περιοχής που τόσο πολύ αγαπούσε.

Για τον Κωνσταντίνο Λεβέντη -και το Ίδρυμα «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» το οποίο άρχισε τη μεγάλη του άνθηση επί των ημερών του-, η διάσωση, η αποκατάσταση, η συντήρηση και η διεθνής προβολή μνημείων και εκθεμάτων από τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και ολόκληρου του Ελληνισμού, ήταν η ζωή του... H ενασχόληση του με ένα «γειτονικό» ιερό μνημείο, τόσο κοντά στο σπίτι του, τόσο κοντά στη Στράκκα, ήταν για τον ίδιο αυτονόητη και δεδομένη... Και αναμφίβολα του έδινε διπλή χαρά...  

Και πάλι σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε το ιερό αυτό Σπήλαιο να συνεχίσει να προσελκύει όλο και περισσότερους πιστούς, όλο και περισσότερους επισκέπτες, απ όλη την Κύπρο... 

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live