Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Χαιρετισμός του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Μάκη Κεραυνού στην Τελετή Λήξης του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου

Μακαριότατε
Κύριε Πρόεδρε του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος
Αγαπητοί Σύνεδροι
Κυρίες και Κύριοι

Με τη σειρά μου σας καλωσορίζω στην Τελετή Λήξης του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, ενός Συνεδρίου που ίσως είναι το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ με θέμα το Κυπριακό πρόβλημα,  το Διεθνές Σύστημα και τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, της περιόδου 1945 - 1974.

Ένα πρόβλημα που έθεσε σε δοκιμασία το ίδιο το Διεθνές Σύστημα, το Διεθνές Δίκαιο και την πρακτική διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Λαών. Ταυτόχρονα όμως, κατά την άποψή μου, άφησε τα αποτυπώματά του πάνω στο Διεθνές Σύστημα και πρόβαλε τις αδυναμίες του ιδίου του Διεθνούς Συστήματος, ιδιαίτερα στην πρακτική εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, στις οποίες βασίζεται, για να μην πω που θα έπρεπε να βασίζεται.

Γι αυτό, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές του σημαντικού αυτού Συνεδρίου, γιατί η προσφορά του μέσα από τις διάφορες διεργασίες του, την ιστορική επιστημονική ανάλυση, την αντικειμενική επιστημονική παράθεση θέσεων και προβληματισμού, την παραγωγή γνώσης στο συγκεκριμένο θέμα, από τόσους έγκριτους ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν σημαντική καθοριστική παράμετρο στη χάραξη μιας αναθεωρημένης πορείας που πρέπει  να ακολουθηθεί στο εθνικό μας θέμα, μετά από τόσα συνεχή αδιέξοδα και να δημιουργηθούν επιτέλους αισιόδοξες προοπτικές στην αγωνία του λαού μας για το μέλλον.

Μια αγωνία για το μέλλον της πατρίδας, από την οποία μόνιμα διακατεχόταν και ανάλωσε τη ζωή του μέσα από πορείες δύσκολες και πολλές φορές μοναχικές, ο Αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, το όνομα του οποίου φέρει το Κέντρο Μελετών το οποίο διοργάνωσε και φιλοξένησε το Επιστημονικό Συνέδριο που σήμερα ολοκληρώνει τις εργασίες του.

Γι αυτό ως Όμιλος της Ελληνικής Τράπεζας, ένας Χρηματοοικονομικός Οργανισμός που δημιουργήθηκε μέσα από τις στάχτες της εισβολής και της κατοχής και των συνεπειών των κατά συρροή παραβιάσεων των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, για να στηρίξει την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας και να ενισχύσει την τεράστια προσπάθεια της οικονομικής ανασυγκρότησης, δεν μπορούσε παρά να ήταν άμεση η ανταπόκρισή μας, να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο στην πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού και ξεχωριστού συνεδρίου.

Εξάλλου η ανταπόδοση προς την κοινωνία η οποία μας αγκαλιάζει και μας στηρίζει είναι βασικός άξονας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας.

Επομένως αποτελεί τιμητική πρόσκληση για την Ελληνική Τράπεζα να συμβάλει στην επιτυχή πραγματοποίηση του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Άλλωστε, θεωρώ δεδομένο, ότι τόσο το όνομα του Κέντρου Μελετών όσο και η θεματική επιλογή του 1ου Συνεδρίου του, έχουν ως παράλληλο στόχο και την απότιση φόρου τιμής για το έργο και την προσφορά προς την Κύπρο και τον Ελληνισμό, του Αείμνηστου Προέδρου μας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Είμαι βέβαιος ότι η απουσία του Τάσσου, όπως τον αποκαλούσε και τον αποκαλεί ο κυπριακός λαός, από αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση τόσων έγκριτων συνέδρων με θέμα το κυπριακό, θα ήταν διακριτή σ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, ως απουσία ενός βαθιού γνώστη και έμπειρου μελετητή του θέματος.

Ταυτόχρονα, είμαι βέβαιος ότι η πραγματοποίηση ενός τέτοιου συνεδρίου το οποίο δημιουργεί δυνατότητες για καταλυτική συμβολή μέσα από την παραγωγή πρόσθετης γνώσης και προβληματισμού, στις προσπάθειες προώθησης του εθνικού μας προβλήματος, θα ήταν και δική του επιθυμία, αφού η βιώσιμη λύση με επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου ήταν η μοναδική μεγάλη αγωνία του Τάσσου Παπαδόπουλου μέχρι την τελευταία στιγμή.

Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφωνήσω  σήμερα ένα συνέδριο από τα πιο σημαντικά ίσως, που έγιναν στον τόπο μας, αλλά ιδιαίτερα ευτυχή θεωρώ τον εαυτό μου που υπήρξα συνεργάτης και Υπουργός του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ενός ανθρώπου, του οποίου η σφραγίδα είναι παντού, σ όλο το σώμα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα και την ανεξαρτησία της Κύπρου, μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ την οικογένεια του Αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και όσους άλλους είχαν την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και να ευχαριστήσω θερμά τους τόσους συνέδρους πανεπιστημιακούς και ερευνητές από τόσες χώρες, για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στις εργασίες αυτού του επιστημονικού συνεδρίου.

Εύχομαι τα πορίσματα του Συνεδρίου να βρουν την απήχηση και να τύχουν αξιοποίησης από εκείνους που πρέπει, ώστε να χαραχθεί η πορεία εκείνη που να κάνει και να διατηρεί πανέτοιμο όλο τον κυπριακό λαό να ανταποκριθεί στο ιστορικό προς το λαό κάλεσμα του Τάσσου Παπαδόπουλου «Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου». 

10 Απριλίου 2011
  

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live