Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ομιλία του Δημάρχου Ιδαλίου κ. Λεόντιου Καλλένου στην Τελετή Ονοματοδοσίας της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου στο Δάλι, στις 16 Ιανουαρίου 2011

Ο Δήμος Ιδαλίου θέλοντας να τιμήσει τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο για την μεγάλη του προσφορά στο τόπο αποφάσισε ομόφωνα να δώσει το όνομα του σ’ αυτήν την ξεχωριστή Λεωφόρο η οποία σηματοδοτεί την είσοδο στη πόλη μας.

Αποφάσισε η πόλης του Ιδάλιου να τιμήσει τον άνθρωπο ο οποίος για έξι σχεδόν δεκαετίες προσέφερε τις υπηρεσίες του στους αγώνες για την ελευθερία και τη δικαίωση του λαού μας.

Νεαρός ακόμη δικηγόρος είχε ενεργό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου.

Σε ηλικία 22 χρονών ήταν αρχικά υπεύθυνος της ΠΕΚΑ – πολιτικής πτέρυγας της ΕΟΚΑ- για την περιφέρεια Λευκωσίας και αμέσως μετά γενικός υπεύθυνος της ΠΕΚΑ, για όλη τη Κύπρο, έχοντας απευθείας σύνδεση με τον αρχηγό της ΕΟΚΑ.

Ακολούθως και παρόλο του ότι ψήφισε εναντίον της υπογραφής των Συμφωνιών προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Συντακτική Επιτροπή που είχε αναλάβει τον καταρτισμό του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπηρέτησε για έντεκα χρόνια, διαδοχικά ως Υπουργός Εσωτερικών, εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οικονομικών, Υγείας και Γεωργίας.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή Γλαύκου Κληρίδη και ακολούθως διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, θέση την οποία υπηρέτησε έως τον Ιούλιο του 1978.

Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουλίου 1970 εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Λευκωσίας του Ενιαίου Κόμματος, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής.

Στις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 επανεξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας.  Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 1976.

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου του 1991 εξελέγη πρώτος Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996.

Τον Οκτώβριο του 2000 ανάλαβε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος χωρίς ανθυποψήφιο  στο ιστορικό εκείνο συνέδριο όπου ο ιδρυτής του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού ανήγγειλε την αποχώρηση του από την ηγεσία και στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 επανεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2003 ο κυπριακός λαός εκτιμώντας την τεράστια προσφορά του στον τόπο, τις γνώσεις, τις εμπειρίες, την ευθύτητα του, τον πατριωτισμό του τον ανέδειξε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στον ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τεράστια η προσφορά του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου όλα αυτά τα χρόνια της συμμετοχής του στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου.

Πολλά και σημαντικά είναι δε τα επιτεύγματα της πενταετούς διακυβέρνησης του. Στο Κυπριακό διαχειρίστηκε με επιτυχία το ΟΧΙ του Ελληνικού Κυπριακού λαού.  Διαφώτισε έγκαιρα και πειστικά και πέτυχε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.  Με βάση αυτή τη συμφωνία ετοιμάστηκε η επιστολή /έγγραφο του βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκαμπάρι, στις 15 Νοεμβρίου 2006, που καθόριζε τη νέα βάση εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Σημαντική επιτυχία του Τάσσου Παπαδόπουλου στην εξωτερική πολιτική της χώρας ήταν και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2007 καθώς και η συνεχή και ενεργός  εμπλοκή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο εσωτερικό ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματα της διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου

Ξεχωρίζουν:

• Η πλήρης ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004

• Η ιστορική εισαγωγή του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008

• Η ενδυνάμωση του ρόλου της Κύπρου, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και διεθνώς

• Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με την καθιέρωση των Μέτρων Κοινωνικής Συνοχής

• Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, η κατάθεση πλεονασματικού προϋπολογισμού για πρώτη φορά από το 1971 και η δραστική μείωση του δημόσιου χρέους

• Η ίδρυση του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου Κύπρου

• Η δημιουργία του νομικού πλαισίου για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η αδειοδότηση των τριών πρώτων ιδιωτικών πανεπιστημίων

• Οι θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που στόχευαν στην εμπέδωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Είπε για τον Τάσσο Παπαδόπουλο ο Δρ. Βάσος Λυσσαρίδης στον επικήδειο του τον οποίο ανέγνωσε την ημέρα της κηδείας του:

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου και κατέληξε: Στη ρήτρα, ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται, προσθέτω: Ούτε οι ιδεοφόροι πεθαίνουν, πεθαίνουν όσοι δεν αφήνουν κληρονομιά και εσύ άφησες αξιόλογη.

Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε, αλλά άφησε πίσω του τη σφραγίδα της προσφοράς και της δράσης του, όπως αποτυπώθηκε στο αρχείο της συλλογικής συνείδησης του λαού.  Άφησε πίσω του το μεγάλο έργο που επετέλεσε, πολλούς εκτιμητές, φίλους και συνεργάτες, την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του τόνισε ότι « το κόμμα του οποίου είχε ηγηθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά και ολόκληρος ο Κυπριακός Ελληνισμός, χάνουν ένα φλογερό πατριώτη, ένα ασυμβίβαστο, σθεναρό αγωνιστή και προασπιστή των δικαίων και δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού της, ένα συνετό, δίκαιο και διορατικό ηγέτη και καθοδηγητή.»

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στον αποχαιρετιστήριο του, χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο πολιτικό επιπέδου και αυθεντικό άνθρωπο, ο οποίος επιθυμούσε να υπηρετήσει την πατρίδα του, και δεν ζητούσε θώκους προσωπικής ικανοποίησης.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 12 Δεκεμβρίου 2008, σε ηλικία 74 ετών αφήνοντας απλήρωτο κενό, αλλά και ένα έργο τεράστιο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, προς όφελος της Κυπριακής δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, η πόλη μας φροντίζει σήμερα με την ονοματοδοσία της Λεωφόρου αυτής να αφήσει για πάντα άσβεστη την μνήμη και την προσφορά του Τάσσου Παπαδόπουλου για να παραδειγματίσει και να φωτίζει τις επόμενες γενιές.

 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live