Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ομιλία του Αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και Βουλευτή Λευκωσίας Νικόλα Παπαδόπουλου στην Τελετή Ονοματοδοσίας της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου στο Δάλι, στις 16 Ιανουαρίου 2011

Εκ μέρους της μητέρας μου και των αδελφών μου, αλλά και εκ μέρους της ευρύτερης οικογένειας του αείμνηστου πατέρα μου, εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ιδαλίου, για την πρωτοβουλία και την απόφασή τους να δώσουν το όνομα «Τάσσος Παπαδόπουλος» σε μια καινούργια Λεωφόρο της πόλης τους.

Ως οικογένεια, αποδεχόμαστε και υποδεχόμαστε με συγκίνηση, τη μεγάλη τιμή που αποδίδεται σήμερα από το Δάλι και τους κατοίκους του, στον αξέχαστο τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον άνθρωπο και ηγέτη του Κυπριακού Ελληνισμού Τάσσο Παπαδόπουλο, αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας και διαχρονικό υπηρέτη των συμφερόντων της πατρίδας μας και του λαού μας.

Μιλώ για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, όχι ως προσφιλής γιος για αγαπημένο πατέρα, αλλά ως Έλληνας Κύπριος, που δικαιούται να περηφανεύεται για την ελληνική αρετή του αείμνηστου ηγέτη μας. Ενός ηγέτη, που υπερασπιζόμενος τα δίκαια του πικραμένου Κυπριακού Ελληνισμού, υπερασπίστηκε ουσιαστικά την τιμή και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του έθνους.

Ενός πολιτικού ανδρός, που ανάλωσε τη ζωή του ολόκληρη στην υπηρεσία της μικρής πατρίδας του. Ενός ανθρώπου, ενός γενναίου και εύτολμου ανθρώπου, που η πορεία του στη ζωή και στον κόσμο, ήταν μια ανυποχώρητη πορεία αγώνων, μια ανένδοτη πορεία αντίστασης, μια ευθεία πορεία μαχών για τη δικαίωση του αδικημένου και αδικαίωτου Ελληνισμού της Κύπρου.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όσο ζούσε, δεν επεζήτησε ποτέ ούτε τιμές ούτε αναγνώριση ούτε εκτίμηση της πολυδιάστατης προσφοράς του. Επεζήτησε μόνο από τον εαυτό του την εξάντληση και το στράγγιγμα της ψυχής του στον πιο ωραίο αγώνα της ζωής, τον αγώνα για την ελευθερία και τη λύτρωση της πατρίδος του, για την προκοπή και το καλύτερο μέλλον του προδομένου και βασανισμένου λαού του.

Σε αυτό τον υπέροχο αγώνα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος στάθηκε πάντα όρθιος, αγονάτιστος, απροσκύνητος και αξιοπρεπής. Στον περήφανο ιστό της αδούλωτης ελληνικής καρδιάς του, ουδέποτε υψώθηκε η λευκή σημαία της υποταγής και της παράδοσης. Ουδέποτε οι δυσκολίες, οι αδυναμίες, τα εμπόδια και οι απειλές ανέκοψαν το αγωνιστικό σθένος του και την ακλόνητη πίστη του στα δίκαια του μικρού και ανυπεράσπιστου λαού του.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, πικραμένος και αδικαίωτος, γιατί δεν πρόλαβε να δει την τουρκοπατημένη πατρίδα μας ελεύθερη και επανενωμένη. Όμως, οι αρχές και τα πιστεύω του, τα ιδανικά και τα οράματά του, τα όνειρα και οι αρετές του, δεν ενταφιάστηκαν μαζί του. Αυτά μένουν και διαρκούν. Μένουν ως γνώμονας πορείας και διαρκούν ως πυξίδα ζωής, στον αγώνα μας για τη σωτηρία του πολύπαθου νησιού μας.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έστω και νεκρός, θα μένει πάντα ζωντανός στην εθνική συνείδηση. Η φωνή του, φωνή αξιοπρέπειας και ήθους, θα ηχεί και θα ακούγεται σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, που απειλούν το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Όσο μικροί και αδύναμοι κι αν είμαστε, όσο άνισος και δύσκολος και αν είναι αυτός ο αγώνας, όσο ισχυρός και βάναυσος κι αν είναι ο Τούρκους εισβολέας και κατακτητής, κανένας δεν μπορεί να μας αφαιρέσει και να αχρηστεύσει το όπλο της άρνησής μας να παραδοθούμε και να συνθηκολογήσουμε. Κανένας δεν μπορεί να εξουδετερώσει το αναφαίρετο δικαίωμά μας να αρνούμαστε και να απορρίπτουμε απόπειρες και σχεδιασμούς επιβολής μιας νόθας και ετοιμόρροπης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.

Θα αποδεχτούμε μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με το σωστό όμως περιεχόμενο, που θα την καθιστά λειτουργική και βιώσιμη. Όμως, θα απορρίψουμε οποιαδήποτε πρόταση που οδηγεί σε μια ερμαφρόδιτη και θνησιγενή διευθέτηση, οποιαδήποτε πρόταση που δικαιώνει το θύτη και καταδικάζει το θύμα, οποιαδήποτε πρόταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εθνική επιβίωση μας σε αυτό τον τόπο.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε το θάρρος να λέει «όχι» στο λάθος και «ναι» στο σωστό. Με αυτό το θάρρος και αυτή την τόλμη υποχρεούμαστε ως Κυπριακός Ελληνισμός να προχωρήσουμε. Και το όνομα αυτής της λεωφόρου θα συμβολίζει την οδό της αρετής στην οποία οφείλουμε να πορευόμαστε και θα θυμίζει καθημερινά αυτή τη συλλογική οφειλή και αυτή τη συλλογική εθνική ευθύνη μας.

Σας ευχαριστώ.

null

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live