Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την Ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση, την 1η Μαίου 2004

Αυτή η ώρα σηματοδοτεί έναν κορυφαίο σταθμό στην Ιστορία της Κύπρου. Τον δεύτερο κορυφαίο σταθμό, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν σαραντατέσσερα χρόνια.

Αυτή η ώρα σημαίνει το ευτυχές τέλος μιας πολύχρονης προσπάθειας και την ελπιδοφόρα αρχή μιας νέας πορείας και μιας νέας εποχής για την Κύπρο.

Από αυτή την ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει και τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνεται πλήρες, οργανικό και αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Πριν ένα μόλις λεπτό, ήμασταν Κύπριοι πολίτες. Από τώρα και για πάντα, είμαστε επισήμως και Ευρωπαίοι πολίτες. Χωρίς να χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα.

Δικαιολογημένα ο λαός πανηγυρίζει για το μέγα ιστορικό γεγονός της ένταξης. Γιατί βλέπει να δικαιώνονται οι θυσίες του και να υλοποιούνται οι οραματισμοί του. Γιατί βλέπει να εκπληρώνεται ο στόχος του και να πραγματοποιείται το όνειρό του.

Τη μεγάλη χαρά για την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, επισκιάζουν η λύπη μας γιατί δεν μπορέσαμε να συνεορτάσουμε αυτή την ιστορική στιγμή μαζί και από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και η μεγάλη απογοήτευση της ανυπαρξίας λύσης στο εθνικό μας θέμα.

Δεν θέλουμε να απολαμβάνουμε μόνοι τη χαρά και τα αγαθά της ένταξης. Θέλουμε να τα μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους. Δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι αυτών των αγαθών και αυτής της χαράς, ως νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τους περιμένουμε. Η θέση τους είναι μαζί μας. Για να πορευθούμε μαζί τη νέα πορεία που εγκαινιάζεται σήμερα, για το καλό όλων μας, για το καλό της κοινής πατρίδας μας. Μιας επανενωμένης πατρίδας μας.

Για την επανένωση του λαού και της χώρας μας, για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε. Η απόρριψη αυτού ειδικά του Σχεδίου δεν είναι το τέλος των προσπαθειών και του αγώνα. Αυτό το τέλος θάρθει μόνο με τη λύση. Με την ορθή λύση. Για να διασφαλίζει και να εγγυάται τη μόνιμη ειρήνη, τη γενική ευημερία και το καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες της Κύπρου.

Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα. Συνεπάγεται υποχρεώσεις και ευθύνες. Διεκδικούμε και θα έχουμε τα δικαιώματα που μας ανήκουν. Αλλά και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που μας αναλογούν. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να μην αποδειχθούμε ένα ενοχλητικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να αναδειχθούμε ένας εποικοδομητικός και δημιουργικός εταίρος.

Θέλω την ιστορική αυτή ώρα, να ευχαριστήσω ξανά, πρωτίστως την Ελλάδα, τις Κυβερνήσεις και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, τις χώρες της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη συμβολή τους στην ένταξη της Κύπρου.

Θέλω ακόμη, ξανά να επισημάνω και να εξάρω τη συμβολή των προκατόχων μου, της Βουλής, της δημόσιας υπηρεσίας και γενικά των δικών μας ανθρώπων, επώνυμων και ανώνυμων, που εργάστηκαν σκληρά, συνετά και με συνέπεια για να καταστήσουν το όραμα της Ένταξης σημερινή πραγματικότητα.

Όμως, πριν απ' όλα και πάνω απ' όλα, ο έπαινος και η τιμή ανήκουν στο λαό μας. Στο φιλόπονο και δημιουργικό λαό μας, που μέσα από την απέραντη οδύνη της κατοχής της γης του, είχε το κουράγιο, τη δύναμη και την ψυχική αντοχή να κοπιάσει και να υποστεί θυσίες για να πραγματώσει το όνειρο της ένταξης.

Και τώρα που το όνειρο της ένταξης πραγματώθηκε, νέοι ορίζοντες και νέες προοπτικές διανοίγονται για τον λαό και τον τόπο μας. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει και διεύρυνση του ρόλου και των δυνατοτήτων της ενωμένης Ευρώπης. Αυτής της «γηραιάς» ηπείρου που τώρα ανανεώνεται, μέσα από την ένωση των μελών της και τη συνένωση των δυνάμεών της. Αυτής της αγέραστης ηπείρου, που δεν είναι μόνο μια γεωγραφική έννοια, αλλά και μια κοινή συνισταμένη πανανθρώπινων αρχών και πολιτισμικών αξιών.

Για τη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενωμένη Ευρώπη, η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική αφετηρία μιας ιστορικής πορείας. Ένα ιστορικό άλμα από το ανήσυχο χθες στο αισιόδοξο αύριο. Από το όνειρο του παρελθόντος στην πραγματικότητα του παρόντος και στην ελπίδα του μέλλοντος.

Εικοσιπέντε ευρωπαϊκές χώρες παρατάσσονται από σήμερα ισότιμα στην αφετηρία αυτής της νέας πορείας. Ανάμεσά τους και μαζί τους, η Κύπρος. Έτοιμη να υποδεχθεί και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Έτοιμη να προχωρήσει στο καλύτερο μέλλον. Δικαιούται, αξίζει και θα έχει αυτό το καλύτερο μέλλον.

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live