Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου 2003 - 2008

Το είπε, το έκανε!

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Το "ΟΧΙ" που έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό Ελληνισμό

Με την εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος κληρονόμησε το Σχέδιο Ανάν. Διαφωνούσε με το περιεχόμενο του. Παρ’ όλα αυτά, προσπάθησε, όπως όφειλε, να το διαπραγματευτεί με εποικοδομητική διάθεση και συναινετικές προτάσεις ώστε να πετύχει μια λύση λειτουργικής και βιώσιμης ομοσπονδίας, με το σωστό περιεχόμενο.

Δυστυχώς, αυτό αποδείχτηκε μάταιο. Οι εμπνευστές του Σχεδίου, ακολούθησαν την πολιτική που είχαν από την αρχή σχεδιάσει. Ικανοποιώντας όλες τις απαράδεκτες επιδιώξεις της Άγκυρας, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση στο Σχέδιο Ανάν 5 όλων των τουρκικών απαιτήσεων που περιλαμβάνονταν στο γνωστό έγγραφο του Τούρκου πρέσβη Ziyal, επεδίωξαν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγο πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποδοχή του Σχεδίου Ανάν θα οδηγούσε σε οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και υπαγωγή της στον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας.

Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ο λαός είχε τη δυνατότητα να κρίνει όλους τους πολιτικούς για την ευθυκρισία τους, για τη δυνατότητά τους να εκτιμήσουν τις παγίδες και τους κινδύνους για την πατρίδα μας, για την αντίσταση τους στις πιέσεις και τα κελεύσματα των ξένων.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, καθαρά, χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, κάλεσε το λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν με ένα ηχηρό "ΟΧΙ". Εξέφρασε τη συνείδηση και τη βούληση του λαού μας. Αγωνίστηκε,
στην πρώτη γραμμή, μαζί με το λαό. Ετσι διασώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Ετσι διασφαλίστηκε η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Ετσι αποτράπηκε η νομιμοποίηση των συνεπειών της κατοχής και η μόνιμη διαίρεση της Κύπρου.

 

Η Στρατηγική διαχείρισης του "ΟΧΙ": Από το Σχέδιο Ανάν στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ο Τάσσος Παπαδόπουλος με σκληρή διπλωματική προσπάθεια, σωστή στρατηγική, αρμονική συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, με τη δημιουργία πλέγματος συμμαχιών και με επιτυχημένες πρωτοβουλίες, δημιούργησε καλύτερες προϋποθέσεις για να πετύχει τη λύση που αξίζει στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Παρά την εκδικητική διάθεση όλων εκείνων που σχεδίασαν και επένδυσαν στο Σχέδιο Ανάν και παρά τις
αρνητικές εντυπώσεις που, δυστυχώς, κάποιοι από την Κύπρο προσπάθησαν να δημιουργήσουν, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, σε πολύ σύντομο χρόνο, πέτυχε πολλά και σημαντικά.

 • Πέτυχε να γίνει σεβαστή από τη διεθνή κοινότητα, η απόφαση του λαού μας στο δημοψήφισμα.
 • Πέτυχε να ανατρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και να εγκαινιάσει ένα διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, σε συνθήκες που επέτρεψαν να γίνουν κατανοητές οι θέσεις και ανησυχίες μας.
 • Πέτυχε να καταστήσει γνωστές, με απόλυτη σαφήνεια, τις ανησυχίες και ενστάσεις μας επί του Σχεδίου Ανάν αμέσως μετά το δημοψήφισμα και να πείσει τον Ο.Η.Ε. για το όραμα του για τη λύση.
 • Πέτυχε να πείσει ότι είμαστε έτοιμοι για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με το σωστό περιεχόμενο του κάθε όρου.
 • Πέτυχε να κατοχυρώσει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ότι η όποια λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Πέτυχε να αποδείξει το θετικό και σημαντικό ρόλο που η Κύπρος μπορεί να έχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ενεργό μέλος της.
 • Πέτυχε να αναπτύξει νέες συμμαχίες και συνεργασίες με ισχυρές χώρες (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία), που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Ε.Ε. και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 • Πέτυχε να εμπλέξει ενεργά και τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση των εξελίξεων για το Κυπριακό.
 • Πέτυχε να αποτρέψει τις προσπάθειες της Τουρκίας και των εταίρων της να αναβαθμίσουν
  την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων. Στη διάρκεια της θητείας του Τάσσου Παπδόπουλου, τόσο ο Κανονισμός για το «απευθείας» εμπόριο, όσο και η πολύ αρνητική Έκθεση του πρώην ΓΓ κ. Κόφι Ανάν του Μαΐου 2004, δεν είχαν υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας αντίστοιχα.

Πέτυχε, με την υποβολή τεσσάρων πακέτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να πείσει για τηνπολιτική μας βούληση για οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων και οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. 

 

Οι επιτυχίες αυτές είχαν συγκεκριμένα και πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα:

 • Τη σύνδεση της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με το Κυπριακό στη βάση του τριπτύχου: (α) υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Σύνδεσης, (β) ομαλοποίηση σχέσεων Τουρκίας - Κυπριακής Δημοκρατίας, (γ) αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με μια διαδικασία που προϋποθέτει την άρση της ανώμαλης κατάστασης στην Κύπρο, καθώς και τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της Άγκυρας για αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από το διάλογο για κοινές δράσεις της Ευρωπαικής Ένωσης με άλλους Οργανισμούς στους οποίους μετέχει η Τουρκία, έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για άσκηση αποτελεσματικών πιέσεων στην Τουρκία και κινητοποίησαν τη διεθνή κοινότητα για επίλυση του Κυπριακού. Με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 14 Δεκεμβρίου 2007 και την αναθεωρημένη Εταιρική Σχέση Ευρωπιακής Ένωσης – Τουρκίας, η στάση που η Τουρκία θα τηρούσε, μετατρέπόταν πλέον σε σοβαρό κριτήριο αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας.
 • Την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση λύσης του Κυπριακού που να συνάδει με τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση μάλιστα αυτή είχε περιληφθεί στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο Ένταξης της Τουρκίας, αλλά και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

   

 • Την υπογραφή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006. Με την πρωτοβουλία του για συνάντηση με το Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 2006, την υπογραφή της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Παπαδόπουλου – Ταλάτ της 8ης Ιουλίου 2006 και τη διαδικασία που προβλεπόταν στην επιστολή Γκαμπάρι, της 15ης Νοεμβρίου 2006, είχε ανοίξει ένας καινούριος δρόμος και είχε δημιουργηθεί η προοπτική διαπραγματεύσεων των ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού για μια συμφωνημένη λύση. 

Διεθνές ενδιαφέρον και κινητικότητα

Με τη λήξη της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν δημιουργηθεί αισιόδοξες προοπτικές στο Κυπριακό. Αυτές οι αισιόδοξες προοπτικές, οφείλονταν και στη διεκδικητική πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου και στις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει. Δυό παράγοντες καθόριζαν αυτές τις προοπτικές:

 • Το ραντεβού αξιολόγησης της Ευρωπαικής πορείας της Τουρκίας το 2009. Το Δεκέμβριο του 2006, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, πέτυχε τις πρώτες Ευρωπαικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τη μη υλοποίηση των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας (πάγωμα 8 Κεφαλαίων). Πέτυχε ακόμη, τον καθορισμό νέου ραντεβού αξιολόγησης της πορείας της Τουρκίας το 2009. Με τον τρόπο αυτό ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για την Τουρκία και έτσι, αποφεύχθηκε η παράταση της Τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό μέχρι το τέλος της ενταξιακής της πορείας.
 • Η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου της 8ης Ιουλίου 2006. Με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 επαναβεβαιώθηκε το πλαίσιο της λύσης και καθορίστηκε η διαδικασία επίτευξης
  της. Προσφέρθηκαν στη Διεθνή Κοινότητα συμφωνημένες αρχές λύσης και λεπτομερής διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Διασφαλίστηκε ότι η λύση δεν θα είναι δοτή από τρίτους αλλά θα είναι το προιόν μιας συμφωνίας που θα προέλθει μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

   

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 

Στη διάρκεια της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας η αλλαγή ήταν εμφανής σε όλους τους τομείς.

 • Η διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πρόκληση της ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, το 2004 και μέλος της Ευρωζώνης, το 2008.
 • Νοικοκυρεύθηκε η οικονομία και οδηγήθηκε σταθερά σε δρόμους ανάπτυξης. Χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες με νέους φόρους, αντιστράφηκαν οι αρνητικοί δείκτες του παρελθόντος. Η ένταξή στη ζώνη του ευρώ, επιβεβαίωσε πανηγυρικά την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου.
 • Διευρύνθηκε ο κοινωνικός ρόλος του κράτους. Υπερδιπλασιάστηκαν οι κοινωνικές παροχές. Μειώθηκαν τα φορολογικά βάρη. Περιορίστηκαν οι ανισότητες, με στοχευμένες παρεμβάσεις που ωφέλεσαν τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
 • Εμπεδώθηκε κράτος δικαίου, ισονομίας και ισοπολιτείας. Άλλαξε η καθημερινότητα, με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην παιδεία, την υγεία, την εξυπηρέτηση του πολίτη, τον αγροτικό τομέα, την στεγαστική πολιτική, τον πολιτισμό, το περιβάλλον.

   

Iσχυρή οικονομία προς όφελος του πολίτη

 • Εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το έλλειμα 6,5% του ΑΕΠ το 2003, μετατραπηκε σε πλεόνασμα 3,5% στο τέλος του 2007.

 • Μείωση του Δημόσιου Χρέους από 68,9% το 2003 σε περίπου στο 49,1% το 2008.
 • Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από 1,9% το 2003 σε 4% το 2006, ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 • Άνοδος του βιοτικού επιπέδου, με αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κύπρου από 9,100 λίρες Κύπρου το 2002 σε 11,600 λίρες Κύπρου το 2007. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 27,5%. Σε σύγκριση με το μέσο όρο των 27 κρατών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κύπρου, σε μονάδες αγοραστικής αξίας, αυξήθηκε από 89,6% το 2002 σε 93,7% το 2007.
 • Αύξηση του ποσοστού υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών στο 82%, από 65% που ήταν το 2003.
 • Υπερδιπλασιασμός των κοινωνικών δαπανών, ώστε να υπερβαίνουν το 1/3 του προϋπολογισμού.
 • Δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας.
 • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με πακέτα στοχευμένων μέτρων ύψους πέραν των 250 εκατομμυρίων λιρών, που κατευθύνθηκαν στις μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού και οδήγησαν σε μείωση των ανισοτήτων.
 • Διασφάλιση για πλήρη απορρόφηση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από 10.000 ΛΚ σε 11.350ΛΚ (το υψηλότερο στην Ευρώπη) με αντίστοιχη άνοδο όλων των φορολογικών κλιμάκων.

   

Θεσμικές παρεμβάσειςγια ισονομία και αξιοκρατία

 • Ισότιμη μεταχείριση των πολιτών και ίσες ευκαιρίες για όλους σύμφωνα με την προσωπική τους αξία, ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση. Η αξιοκρατία από πολιτική διακήρυξη έγινε βασικός πυλώνας της διακυβέρνησής του Τάσσου Παπαδόπουλου. Το κράτος δικαίου λειτουργούσε στην πράξη.
 • Στα πλαίσια της συμμετοχικής διακυβέρνησης θεσμοθετήθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις με συμμετοχή των πολιτών για τα μεγάλα και σημαντικά έργα.
 • Άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο για τις προσλήψεις στην Αστυνομία, καθιερώνοντας ένα ανεξάρτητο και αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων, υπό την ευθύνη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.
 • Διασφάλιση για την αντικειμενική αξιολόγηση στις προαγωγές της Αστυνομίας, οι οποίες βασίζονταν σε γραπτές εξετάσεις και μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια.
 • Δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησηςς Παραπόνων και Ισχυρισμών κατά της Αστυνομίας.
 • Εφαρμογή Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας.
 • Αλλαγή του καθεστώτος των μεταθέσεων των στρατιωτών καθώς και εκείνου της επιλογής στα Όπλα και τα Σώματα, καθιερώνοντας νέα αδιάβλητη διαδικασία βασισμένη σε αντικειμενικά, μετρήσιμα κριτήρια (μόρια) και μηχανογραφική εφαρμογή.
 • Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου Διοικήσεως.
 • Τετραπλασιασμός του προϋπολογισμού του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.
 • Δημιουργία Ανεξάρτητης Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

   

Ανάπτυξη και καλύτερη ζωή με πρωταγωνιστή τον πολίτη

 • Δημιουργία των πρώτων Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).
 • Κατάρτιση και υλποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου χορήγησης τίτλων ιδιοκτησίας ή παροχής οικοπέδων σε εκτοπισθέντες, ρυθμίζοντας συνολικά και καθολικά ένα θέμα που ταλαιπώρησε για δεκαετίες πολλές χιλιάδες προσφυγικές οικογένειες.
 • Διασφάλιση και αύξηση της κατώτατης σύνταξης.
 • Καθιέρωση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω διαδικτύου για τις άδειες κυκλοφορίας και τις φορολογικές δηλώσεις.
 • Μείωση του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 σεντ σε 7 σεντ το λίτρο.
 • Θέσπιση της χορηγίας για κάλυψη του κόστους θερμομόνωσης των κατοικιών της υπαίθρου.
 • Δημιουργία των πρώτων Γραφείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ).
 • Ενθάρρυνση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω στοχευμένων προγραμμάτων χορηγιών.
 • 'Εναρξη εργασιών ανέγερσης των νέων συγχρόνων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.
 • Ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
 • Μείωση του φόρου κατανάλωσης των αυτοκινήτων.
 • Διορισμός Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και έγκριση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το «Περιβάλλον και την Υγεία του Παιδιού».
 • Λειτουργία της τηλεφωνικής Γραμμής Καταναλωτή.
 • Τερματισμός της λειτουργίας του Κυπριακού Διυλιστηρίου Πετρελαίου.
 • Θεσμοθέτηση της Φοιτητικής Ταυτότητας.
 • Λειτουργία των πρώτων Πολυκέντρων Νεολαίας στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.
 • Δημιουργία Μονάδας για εφαρμογή του Στατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια.
 • Βελτίωση των συνθηκώνμ διαβίωσης και ψυχαγωγίας στον στρατό.
 • Δημιουργία του Ίδρύματος Πολιτισμού και έναρξη διαδικασιών για ανέγερση Μεγάρου Πολιτισμού.
 • Χρηματοδότηση της δημιουργίας έργων πολιτιστικής υποδομής σε Δήμους και Κοινότητες.
 • Έναρξη διαδικασιών για την ανέγερση του Κρατικού Θεάτρου που θα στεγάσει τον Θ.Ο.Κ.

   

Σύγχρονη Παιδεία

 • Θεσμοθέτηση τριών Συμβουλίων για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, με ισότιμη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.
 • Θεσμοθέτηση της προδημοτικής εκπαίδευσης με το δικαίωμα για δεκάχρονη δωρεάν εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά.
 • Εφαρμογή του Υποχρεωτικού Ολοήμερου Σχολείου σε 15 Δημοτικά Σχολεία και διεύρυνση του θεσμού του Προαιρετικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (από 84 σχολεία σε 149).
 • Μείωση του μέγιστου αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα στους 25, στην Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού, στην Α΄ Γυμνασίου και στην Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου.
 • Ίδρυση και λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 • Ίδρυση νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 • Ίδρυση και λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου.
 • Δημιουργία και εφαρμόγή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
 • Εντατικοποίηση της προσπάθειας για καταπολέμηση της παραπαιδείας από παράνομους εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα
 • Δημιουργία του πρώτου Μουσικού και του πρώτου Αθλητικού Λυκείου.
 • Σύνδεση όλων των σχολείων με το διαδίκτυο και εγκατάσταση 8.500 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία.
 • Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Από το 2003 μέχρι το 2007 ανεγέρθηκαν 57 καινούργιες σχολικές μονάδες, αναβαθμίστηκαν άλλες 170 υφιστάμενες και παραδόθηκαν προς χρήση 221 νέες αίθουσες διδασκαλίας, 373 νέα εργαστήρια και 49 νέες αίθουσες πολλαπλών χρήσεων.
 • Επέκταση των πολύπλευρων προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, με έμφαση στην κατάρτιση στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.
 • Αναβάθμιση του προγράμματος προϋπηρεσιακής κατάρτισης των Εκπαιδευτικών, με την ανάληψή του από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 • Ενοποίηση των εξετάσεων και κατάργηση του διπλού εξεταστικού συστήματος ενιαίων και εισαγωγικών εξετάσεων.

   

Καλύτερη Υγεία για όλους

 • Λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
 • Λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου.
 • Σημαντική μείωση στην τιμή των φαρμάκων.
 • Θέσπιση κανονισμών και ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών που έδωσαν ουσιαστικό περιεχόμενο στο Γενικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε, μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς, το ΓΕΣΥ να τεθεί σε εφαρμογή.
 • Δημιουργία έξι νέων Υγειονομικών Κέντρων.
 • Ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων με 28 νέα οχήματα.
 • Σύσταση Στρατηγικής Ομάδας για την Υγεία, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
 • Αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Σχολής και ένταξη της στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 • Δημιουργία δύο νέων Κέντρων Απεξάρτησης από τα ναρκωτικά («Άνωση» στη Λεμεσό και «Πυξίδα» στη Λευκωσία).
 • Κατοχύρωση με Νόμο των δικαιωμάτων των ασθενών.

   

Έγνοια για τον αγρότη και φροντίδα για το περιβάλλον

 • Υλοποίηση με επιτυχία του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2004 – 2006.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση του νέου ολοκληρωμένου Σχεδίου Αγροτικής
  Ανάπτυξης 2007 – 2013, για το οποίο εξασφαλίστηκε η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κοινοτική χρηματοδότηση 136 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Δημιουργία του θεσμού και διορισμός του πρώτου Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
 • Δημιουργία του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, μέσω του οποίου διοχετεύονται χρηματοδοτήσεις στον τομέα της γεωργίας.
 • Ρύθμιση του διαχρονικού προβλήματος των Αγροτικών Χρεών, αφού επετεύχθη η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Προώθηση και υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, το οποίο επεκτάθηκε στη Λάρνακα και την Πάφο.
 • Σχεδιάσμός και υλοποιήση Στρατηγικού Σχεδίου για τη στήριξη και ανάπτυξη της Αμπελουργίας.
 • Ολοκλήρωση του φράγματος Ακακίου – Μαλούντας, κόστους περίπου 3,5 εκατομμυρίων λιρών.
 • Έναρξη διαδικασιών για κατασκευή φράγματος στην περιοχή Σολιάς, συνολικής δαπάνης 20 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου για την Πατατοκαλλιέργεια, με συνολική ενίσχυση των παραγωγών ύψους πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live