Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Το Κέντρο Μελετών

 

Η περίοδος μετά το 1950 στην Κύπρο, υπήρξε εξίσου πολυτάραχη με τη μακραίωνη ιστορία του νησιού μας.

 

Σημαδεύτηκε από το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59, την Ανεξαρτησία και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, την τουρκική ανταρσία του 1963, το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Εθνάρχη Μακαρίου και την τούρκικη εισβολή του 1974 και, πιο πρόσφατα, το Δημοψήφισμα και τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2004 και την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια χρονιά.

 

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, ο αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού για εθνική επιβίωση, για εδραίωση και ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για απελευθέρωση από την τούρκικη κατοχή και επανένωση της πατρίδας μας ήταν και είναι συνεχής και δύσκολος.

 

Κάθε κοινωνία έχει χρέος και καθήκον να μεριμνά για τη μελέτη της ιστορίας της και για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης των πρωταγωνιστών της. Ιδιαίτερα για τον Κυπριακό Ελληνισμό που συνεχίζει να αγωνίζεται για την επιβίωση του, αυτό το καθήκον και αυτό το χρέος είναι επιβεβλημένα. Από τη μελέτη της ιστορίας και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης των πρωταγωνιστών της, αντλούνται διδάγματα, αλλά, κυρίως, αναδεικνύεται και διαφυλάσσεται η αλήθεια, τόσο σε σχέση με τα γεγονότα που συνθέτουν την ιστορία όσο και σε σχέση με τους πρωταγωνιστές αυτών των γεγονότων.

 

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε ένας πρωταγωνιστής της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας. Συνέδεσε το όνομά του με κάθε σημαντική στιγμή της αλλά και με αποφάσεις ή επιτεύγματα που καθόρισαν το μέλλον της πατρίδας μας.

 

Υπηρέτησε τον Κυπριακό Ελληνισμό και την Κυπριακή Δημοκρατία από την ημέρα που αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και για 55 ολόκληρα χρόνια. Ως ένας από τους ιδρυτές της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Αγγλίας (ΕΦΕΚΑ), ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ και υπεύθυνος της ΠΕΚΑ, ως μέλος της συντακτικής ομάδας του Συντάγματος, ως ο νεότερος σε ηλικία Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολυετή θητεία σε πέντε Υπουργεία, ως Συνομιλητής στο Κυπριακό, ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως ιδρυτής και Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου, ως εκδότης της εφημερίδας «ΚΗΡΥΚΑΣ», ως διακεκριμένος νομικός και μάχιμος δικηγόρος, ως Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ως Πρόεδρος των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών, ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και τέλος, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Το έργο του Τάσσου Παπαδόπουλου σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολιτικού και φυσικού βίου του, υπήρξε ογκώδες και σημαντικό.

 

Η συμβολή του στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη υπήρξε καθοριστική.

 

Οι αρχές και οι αξίες τις οποίες με συνέπεια και αποφασιστικότητα υπερασπιζόταν είναι διαχρονικές.

 

Καθοδηγούμενοι από αυτά τα  δεδομένα και εμπνευσμένοι από την προσήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου στην ιστορική αλήθεια και τεκμηρίωση αλλά και από την επιθυμία του ίδιου για δημιουργία στην Κύπρο θεσμών, που να συμβάλλουν στην πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας μας, η οικογένεια, φίλοι και στενοί συνεργάτες του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησαν τον Ιανουάριο του 2010 στην ίδρυση ενός Κέντρου Μελετών που φέρει το όνομα Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ως σκοπό την επιστημονική ιστορική έρευνα και μελέτη της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και, ταυτόχρονα, την ανάδειξη και προβολή του έργου και της προσφοράς του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κύπρο και τον Ελληνισμό.

 

Η επίτευξη του σκοπού του Κέντρου και η υλοποίηση των σχεδιασμών του, γίνονται πάντα με τρόπο υπεύθυνο και τεκμηριωμένο. από επιστημονικό και καταρτισμένο προσωπικό  ή συνεργάτες.

 

Μέσα από μια σειρά δράσεων και έργων , φιλοδοξούμε να καταστήσουμε το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος ένα ζωντανό οργανισμό, πρότυπο στο είδος του και ανοικτό στην κοινωνία. Ένα Κέντρο Μελετών που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας στους τομείς δραστηριοποίησής του.

 

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος δεν φιλοδοξεί να γράψει τη σύγχρονη κυπριακή Ιστορία ούτε αναπτύσσει οποιαδήποτε κομματική δραστηριότητα. Φιλοδοξεί όμως να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα, να συμβάλει στην προαγωγή του δημόσιου διαλόγου στα θέματα ενδιαφέροντός του και παράλληλα να συνεργαστεί με όποιον φορέα ή πρόσωπο επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.

 

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος έχει αναγνωριστεί από το ίδρυμα Προώθησης  Έρευνας ως Ερευνητικός Φορέας.

 

Οι κύριοι τομείς δράσης του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος είναι :


• Διαχείριση του Προσωπικού Αρχείου του Τάσσου Παπαδόπουλου
• Διαχείριση άλλων ιστορικών αρχείων
• Ίδρυση και λειτουργία εξειδικευμένης Βιβλιοθήκης
• Έρευνες και μελέτες
• Διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων
• Εκδόσεις
• Διοργάνωση εκδηλώσεων
• Συνεργασία με άλλους φορείς, ιδρύματα και πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού
• Ανακοινώσεις και αρθρογραφία
• Λειτουργία ιστοχώρου

 

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος διοικείται από 16μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από προσωπικότητες από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό και που προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής, των επιστημών, της οικονομίας και του πολιτισμού και διαθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία για επίτευξη των στόχων του.

 

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι :

 

Πάνος Παπαδόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος

Μάρκος Σπανός, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Αντιπρόεδρος

Φωτεινή Παπαδοπούλου, εκ μέρους της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου

Νίτσα Χριστοδούλου, εκ μέρους της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου

Μαρία Γιωρκάτζη, εκ μέρους της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου

Πέτρος Μολυβιάτης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος

Γιώργος Νταλάρας, Καλλιτέχνης

Μαρία Μαλακτού, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων

Κύπρος Νικολαίδης, Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής

Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Τάσος Τζιωνής, Πρέσβης

Νίκος Παπαευσταθίου, Δικηγόρος, τέως Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Άγγελος Τσακόπουλος, Επιχειρηματίας, διακεκριμένο στέλεχος της Ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ και ιδρυτής του «The Speros Basil Vryonis Centre for the Study of Hellenism»

Γιώργος Λεβέντης, Επιχειρηματίας

Τούλα Τρύφωνος, τέως Δημοτική Σύμβουλος Λευκωσίας, συνεργάτιδα του Τάσσου Παπαδόπουλου

Γιώργος Ηλιάδης, Δημοσιογράφος

Άνδρος Νικολαίδης, Πρέσβης

 

Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο Χρύσης Παντελίδης, στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου και Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του.

 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live