Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Πολιτικό Μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 1 Φεβρουαρίου 2010

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010, στην παρουσία πλήθους κόσμου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, το πρώτο Πολιτικό Μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

 

Στο Πολιτικό Μνημόσυνο παρέστησαν η κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, οι Αρχηγοί όλων των Κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, μέλη της Ιεράς Συνόδου, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

 

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος κ. Πάνος Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ούτε ο θάνατος ούτε η βεβήλωση μπορούν να νεκρώσουν το πνεύμα του και να ενταφιάσουν τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου.  Οι ανυπότακτοι στη ζωή αγωνιστές δεν υποτάσσονται μετά θάνατον στη λήθη.  Έστω σωματικά απόντες, δηλώνουν πνευματικά παρόντες.  Και ως πνευματικά παρόντες, συνεχίζουν να μιλούν, να καθοδηγούν και να εμπνέουν. Το ασφαλέστερο και διαρκέστερο μνήμα του Τάσσου Παπαδόπουλου βρίσκεται στη μνήμη των ζώντων.  Στη μνήμη όλων εκείνων, που αναγνωρίζουν τους αγώνες και την προσφορά του αξέχαστου Προέδρου, που εκτιμούν τον καθαρό διαχρονικό πολιτικό λόγο του, που αισθάνονται υπερήφανοι για τα αξιοπρεπή «όχι» του και που βεβαιώνουν την ορθότητα και τη δικαίωση της εθνικής πολιτικής του. Στις σημερινές κρίσιμες ώρες που διέρχεται ο τόπος μας, η φωνή, οι θέσεις και ο λόγος του Τάσσου Παπαδόπουλου, προπαντός, όμως, η πίστη, η μαχητικότητα, η συνέπεια και τα οράματά του προσφέρονται ως γνώμονες και πυξίδες μιας ανηφορικής πορείας, που μόνο ενωμένοι και αδιάσπαστοι μπορούμε να τη διανύσουμε.  Και νεκρός, θα είναι παρών και συνοδοιπόρος σε αυτή την πορεία ο Τάσσος Παπαδόπουλος».

 

Κύριος ομιλητής στο Πολιτικό Μνημόσυνο ήταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Πέτρος Μολυβιάτης ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του Τάσσου Παπαδόπουλου που χαρακτηριζόταν, όπως ανέφερε, από το «πάθος του και την άκαμπτη αγάπη του για την πατρίδα και τον επίμονο, αποφασιστικό και θαρραλέο του αγώνα για την εθνική μας υπόθεση, που κορυφώθηκε με τη γενναία στάση του στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και το «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν».

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μολυβιάτης στις διαπραγματεύσεις στο Μπουργκενστοκ το 2004, όπου, όπως ανέφερε, «η πολυετής φιλία που τον έδενε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο μετατράπηκε σε στενή συνεργασία και ισχυρό δεσμό εμπιστοσύνης». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μολυβιάτης, «στο χιονισμένο και αποκλεισμένο ελβετικό θέρετρο διαφυλάχθηκαν η αξιοπρέπεια, η τιμή και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Διαφυλάχθηκαν τα δίκαια της Κύπρου και του Ελληνισμού. Σε μια ιδιόμορφη διαδικασία που ήταν μια ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης, με προκαθορισμένα χρονικά όρια και κυρίως μια προδιαγεγραμμένη επιδιαιτησία, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με σύνεση και τόλμη και σε συνεννόηση με την λοιπή κυπριακή πολιτική ηγεσία και με την αποφασιστική συμπαράσταση της Ελλάδας, του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, υπεραμύνθηκε σθεναρά των συμφερόντων και των δίκαιων της Κύπρου».

 

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα διαθέτουν δύο πολύ ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα:  Τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου του 2004. «Πιστεύω» ανάφερε ο κ. Μολυβιάτης «ότι ουδεμία πρόταση λύσης μπορεί να παρακάμψει ή να υποβαθμίσει, είτε το ένα, είτε το άλλο.  Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της  Ε.Ε. με όλες τις υποχρεώσεις, αλλά και όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται.  Επιπλέον, μετά την απόρριψη του Σχεδίου  Ανάν όλοι γνωρίζουν τι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Συνεπώς, η όποια λύση θα πρέπει, κατά τη γνώμη  μου να είναι εναρμονισμένη με τις  αρχές και τους κανόνες της  Ευρωπαϊκής Ενώσεως και να είναι καλύτερη από το απορριφθέν Σχέδιο Ανάν. Να είναι λειτουργική. Διότι αν δεν είναι λειτουργική, δεν θα είναι βιώσιμη. Και αν δεν είναι βιώσιμη, δεν θα είναι  λύση.  Αυτό δεν θα πρέπει νομίζω να διαφεύγει κανενός».

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μολυβιάτης στο ερώτημα «για  ποιόν εργάζεται ο χρόνος» και στα διλήμματα στα οποία υποτίθεται ότι θέτει η πάροδος του χρόνου. Είπε ο κ. Μολυβιάτης πως «αν  θέλουμε να κυριολεκτούμε, ο χρόνος δεν εργάζεται, ιδιαιτέρως, για κανένα. Ο χρόνος κυλάει το ίδιο για όλους.  Για μεν τους ανθρώπους είναι ανηλεής, χωρίς εξαίρεση για κανέναν.  Για δε τους λαούς, αφήνει στη δική τους βούληση πώς θα τον αξιοποιήσουν. Λαμπρό  παράδειγμα για την αλήθεια αυτή,  είναι η ίδια η Κύπρος. Η οικονομική ανάπτυξη και η πρόοδός της. Όταν  απέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1960, ήταν μία από τις φτωχότερες χώρες της περιοχής. Πενήντα χρόνια μετά, είναι μία από τις πλουσιότερες.  Και αυτό, παρ’ όλο ότι στα 36 από αυτά τα χρόνια, το ευφορότερο τμήμα της, βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή. Η γνώμη μου είναι λοιπόν ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ εκείνου, ο οποίος ξέρει να τον αξιοποιεί».

 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε πως «ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι να σεβαστούμε αυτά που μας κληροδότησε.  Να σεβαστούμε την κληρονομιά του. Και η κληρονομιά του, είναι ο σεβασμός της βουλήσεως του λαού.  Τη βούληση του λαού εξέφραζε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.  Σε αυτήν εστηρίζετο.  Αυτήν υπηρετούσε.  Έτσι αγωνιζόταν.  Έτσι πάλευε.  Και έτσι ακριβώς επέτυχε όλα εκείνα που του εξασφαλίζουν μια περίλαμπρη θέση στην ιστορία του Ελληνισμού.  Τον ευγνωμονούμε για όσα προσέφερε».

 

Το Πολιτικό μνημόσυνο έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Νταλάρα και το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βάσου Αργυρίδη.

 

Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος ευχαριστεί θερμά τους χιλιάδες συμπολίτες μας για τη μαζική προσέλευση τους στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου προκειμένου να συμμετέχουν στο Πολιτικό Μνημόσυνο και εκφράζει τις απολογίες του σε όσους δεν καταστεί δυνατό, λόγω του πλήθους,  να μπουν στο θέατρο ή στον ειδικό χώρο στην είσοδο του Δημοτικού Μεγάρου όπου είχε τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη.       
  

 Διαβάστε τη σχετική έκδοση

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live