Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ομιλία του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Τελετή Διαβεβαίωσης ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, την 28η Φεβρουαρίου 2003

Απευθύνω από την αρχή, ευγνώμονες ευχαριστίες στις Δυνάμεις της Αλλαγής, που στήριξαν την υποψηφιότητά μου.

Ευχαριστώ τα κόμματα, ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, το κόμμα μου, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, το Κίνημα των Οικολόγων – Περιβαλ-λοντιστών, την Έπαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, το Κίνημα Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας και την Κίνηση Στήριξης της Πάφου.

Οι πιο θερμές μου ευχαριστίες απευθύνονται προς την κοινωνία των πολιτών, τις ηγεσίες, στελέχη και υποστηρικτές αυτών των οργανωμένων δυνάμεων που έχω ονομάσει. Και στον απλό πολίτη, που με πίστη, ζήλο, ενθουσιασμό και πολλή και σκληρή δουλειά, πέτυχαν αυτή την εκλογική νίκη.

Ευχαριστώ ακόμα και τις αντίπαλες δυνάμεις και τιμώ όλους τους ανθυποψήφιους μου, γιατί με το δικό τους προεκλογικό αγώνα,  έχουν  συμβάλει να λειτουργήσει  η  δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Και, έτσι, έχουν αποδειχθεί συνεργοί στη δημοκρατική και ομαλή διαδοχή.

Η σημερινή τελετή, δεν είναι μόνο η νίκη μιας σύμπραξης πολιτικών δυνάμεων ή νίκη ενός κόμματος ή νίκη ενός υποψήφιου.

Η σημερινή τελετή επιβεβαιώνει τη λειτουργία της δημοκρατίας στην πατρίδα μας.

Συμβολίζει τον τερματισμό μιας διακυβέρνησης και την απαρχή της ανανέωσης και της αλλαγής.

Μόλις έχω δώσει ενώπιον σας, με τον πιο επίσημο τρόπο και από το πιο επίσημο βήμα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, την νενομισμένη διαβεβαίωση:-

ότι δεσμεύομαι να τηρήσω το Σύνταγμα και τους συνάδοντες νόμους. 

Αυτή η διαβεβαίωση αποτελεί για μένα υπέρτατη δέσμευση έναντι του λαού και του τόπου.

Για μένα, αυτή η διαβεβαίωση είναι κανόνας ζωής.  Δεν θα παρεκκλίνω ούτε κατ’ ελάχιστο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες από αυτό τον κανόνα. 

Τον συμπληρώνω μόνο, με την προσωπική δέσμευση μου για χρηστή διοίκηση και για αξιοκρατική διακυβέρνηση.

Πριν προχωρήσω σε όσα επιθυμώ να εκθέσω, παρακαλώ να μου επιτραπεί να ξεπληρώσω ένα πολιτειακό, πολιτικό, συνειδησιακό και προσωπικό χρέος.

Αναφέρομαι στον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Γλαύκο Κληρίδη.

Αυτή η αναφορά μου, είναι δίκαιη και οφειλόμενη απόδοση τιμής και εκτίμησης  για την πολύχρονη και ποικιλόμορφη προσφορά του προς την πατρίδα και την κοινωνία μας.

Με τον Πρόεδρο Κληρίδη, μας συνδέουν κοινοί αγώνες για τα κοινά, και, πιστεύω, ότι σε όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δημιουργηθεί τα υπόβαθρα για αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμό.

Διαφορές ως προς τις εκτιμήσεις και τους χειρισμούς είχαμε πολλές. Κατά γενική όμως και κοινή παραδοχή, που την συμμερίζομαι, οι προθέσεις του ήταν να εργαστεί για το καλό της πατρίδας και της κοινωνίας.

Γι’ αυτά τον τιμώ και τον σέβομαι και πιστεύω ότι η Πολιτεία, σε ειδική τελετή, οφείλει να τον τιμήσει.

Ζούμε σε μια νέα εποχή, με νέες συνθήκες, νέους συσχετισμούς δυνάμεων, με νέες προκλήσεις, νέες ευκαιρίες, αλλά και νέους κινδύνους για την γλυκειά μικρή πατρίδα μας.

Αυτό που απαιτούν οι νέες συνθήκες, είναι ηγεσία δυναμική και αποφασιστική και όχι πλαδαρότητα.

Απαιτεί όραμα, πρόγραμμα και ουσιαστική δράση και όχι επίπλαστη δραστηριότητα και διαφημιστική προβολή της δραστηριότητας ως δράσης.

Αυτή η δημοκρατία που έχουμε, κτίστηκε με πολύχρονους αγώνες και θυσίες, με συλλογική δράση οργανωμένων συνόλων και ατόμων, που έδωσαν αυτοί για μας τις μάχες τους στους κοινωνικούς, εργατικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς αγώνες που διάρκεσαν δεκαετίες, με αποκορύφωμα τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας.

Δεν πρέπει, δεν μπορούμε να ξεχνούμε πως εμείς είμαστε οι κληρονόμοι αυτών των αγώνων και των επιτευγμάτων εκείνων, και δεν μπορούμε με αδιαφορία να παρακολουθούμε ή να επιτρέψουμε τη διάβρωση της κοινωνίας και αυτής της κληρονομιάς.

Είμαστε όλοι χρεωμένοι με τα επιτεύγματα αλλά και τα αποτελέσματα των διακυβερνήσεων που προηγήθηκαν.

Του Μακάριου, πατέρα και ιδρυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού, που ήταν και ο ιδρυτής του κόμματός μου και αντιμετώπισε με επιτυχία τις συνέπειες και την τραγωδία της εισβολής, του Γιώργου Βασιλείου και του Γλαύκου Κληρίδη.

Τιμώ όλους και τον καθένα για το έργο τους.

Με την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση της λαϊκής θέλησης αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόθεσή μου είναι να εκπληρώσω τη λαϊκή εντολή, ως Πρόεδρος όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων είτε με τίμησαν με την ψήφο τους είτε όχι.

Έχω πλήρη συναίσθηση των βαρύτατων ευθυνών που αναλαμβάνω και των κρίσιμων ωρών που διέρχεται ο τόπος μας. 

Δεν με συνθλίβει το βάρος των ευθυνών και θα τις  εκπληρώσω τις ευθύνες μου, με μόχθο και συνέπεια.

Θα στηριχθώ στην ενότητα του λαού και στη σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, για να αντιμετωπίσουμε, συλλογικά και αποτελεσματικά, τις κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε. 

Η σωτηρία της πατρίδας μας και η επιβίωση του λαού μας, μέσα από μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας θέματος, είναι ο υπέρτατος νόμος και η υπέρτατη ευθύνη όλων μας.  Και ενώπιον αυτού του νόμου και αυτής της ευθύνης, πρέπει να υποχωρούν και να απομακρύνονται όλες οι προσωπικές, κομματικές και ιδεολογικές διαφορές και αντιθέσεις.

Σε αυτό τον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας, καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τη νέα αντιπολίτευση και τη συμπολίτευση να συστρατευθούν για να καταστήσουμε το όραμα πραγματικότητα.

Ας μετρήσουμε τα πολλά που μας ενώνουν και ας υποβαθμίσουμε αυτά που μας χωρίζουν.

Η ανάδειξή μου στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής πολιτείας, συνέπεσε με μια ευαίσθητη φάση εξελίξεων στο Κυπριακό πρόβλημα. 

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξελίξεις, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ρεαλισμό. 

Πρώτοι εμείς, τα μέλη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, επειγόμαστε για μια λύση στο Κυπριακό.  Πρώτοι εμείς νοιαζόμαστε για μια ταχεία λύση στο Κυπριακό.  Γιατί πρώτοι εμείς, ως θύματα μιας διαρκούσης εισβολής και κατοχής, θέλουμε τον άμεσο τερματισμό της τραγωδίας του τόπου μας, την επανένωση του λαού και της χώρας μας, την κατοχύρωση της ασφάλειας, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικοδόμηση ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Η μη λύση, δεν είναι λύση.  Δεν είναι κάν η κατάληξη του Κυπριακού.  Αντίθετα, θα σημάνει την απαρχή νέων κινδύνων και νέων προβλημάτων.

Συμβιβαστική θα είναι η τελική λύση του Κυπριακού προβλήματος.  Αλλά ο συμβιβασμός δεν μπορεί να αποβαίνει σεβάρος της λειτουργικότητας της λύσης.  Αν η λύση δεν είναι λειτουργική, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.  Αν δεν είναι βιώσιμη, δεν θάναι μόνιμη.  Αν η μη λύση εμπεριέχει τον κίνδυνο μονιμοποίησης της διαίρεσης, μια μη λειτουργήσιμη διευθέτηση εγγυάται την προοπτική νομιμοποίησης της διχοτόμησης.

Η διαλλακτικότητα, ας μην παρερμηνεύεται, από την αντίπαλη πλευρά και τους μεσολαβούντες, ως ένδειξη αδυναμίας μας.

Δεν φοβούμαστε να διαπραγματευθούμε με καλή πίστη.  Αλλά και δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε κάτω από παραλυτικό φόβο και με μόνο εχέγγυο τις διαβεβαιώσεις ότι και η άλλη πλευρά επιθυμεί, όπως και μεις, διακαώς, μια ταχεία λύση.  Διότι οι διαβεβαιώσεις τίθενται πάντα κάτω από τη βάσανο της απόδειξης.  Και η απόδειξη είναι αν οι διευθετήσεις που προτείνονται είναι βιώσιμες.

Ας κατευθύνει την πορεία μας η ιστορική αλήθεια, ότι δεν υπάρχουν χαμένοι από την ειρήνη και δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο, αν ο πόλεμος δεν οδηγεί στην ειρήνη.

Εύχομαι και ελπίζω, ότι όταν το Εθνικό Συμβούλιο, την επόμενη βδομάδα, θα μελετήσει σε συνεδρία – ή σε όσες συνεδρίες χρειαστούν – «το Τρίτο Σχέδιο Ανάν», θα συνεκτιμήσει και αυτές τις αρχές.

Θα εργαστώ και θα μοχθήσω για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Στην προσπάθειά μας αυτή, είμαστε σε διαρκή επαφή και διάλογο με την Ελληνική Κυβέρνηση.  Θέλω ξανά, την ώρα τούτη να επαναλάβω τις θερμές και ευγνώμονες ευχαριστίες μας, προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό κον Κώστα Σημίτη και την Κυβέρνησή του, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, για την έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθειά τους στον αγώνα μας να πετύχουμε μια σωστή λύση στο πρόβλημά μας και για την απόφαση για ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί αναμφίβολα δικαίωση των μακρόχρονων προσπαθειών μας.  Αυτή η δικαίωση, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας ιστορικής πορείας του τόπου μας, αλλά δεν επιφέρει την επανάπαυσή μας στην ικανοποίηση που προσφέρει αυτό το επίτευγμα.  Αντίθετα, επιτείνει τις προσπάθειες μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις επιταγές του κοινοτικού κεκτημένου και κυρίως για να βρούμε το συντομότερο δυνατό μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.  Διότι η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου, θα λειτουργήσει ομαλά και χωρίς κινδύνους και θα επιτρέψει τον μερισμό πολλαπλάσιων πλεονεκτημάτων και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Ακόμα, γιατί καμιά χώρα και κανένας λαός, δεν μπορεί να απολαμβάνει για πολύ την ευημερία, αν ένα σημαντικό κομμάτι του λαού ή της κοινωνίας παραμένει στην ανέχεια και την οικονομική εξουθένωση.

Το επίτευγμα της απόφασης του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, τον Δεκέμβρη του 2002, είναι σίγουρα ιστορικό.  Οφείλεται, κατά κύριο λόγο στην αποφασιστικότητα, τον συνεπή αγώνα και την σταθερή υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ελλάδας.  Δίκαιος έπαινος οφείλεται, επίσης, στον Πρόεδρο Κληρίδη και την Κυβέρνησή του, στη Διαπραγματευτική Ομάδα, στους κρατικούς λειτουργούς που μόχθησαν για την επινόηση των λύσεων, στη Βουλή των Αντιπροσώπων που, σχεδόν, ομόφωνα έδωσε τη νομοθετική κάλυψη στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και, πάνω απ’ όλα, στον Κυπριακό Λαό που αγόγγυστα επιβαρύνθηκε με την τεράστια οικονομική δαπάνη που συνεπάγεται η εναρμόνιση, αφού μόνη η Κύπρος από όλες τις υποψήφιες χώρες, χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους το κόστος της εναρμόνισης.

Όπως έχω αναφέρει, η Απόφαση για την ένταξη της Κύπρου είναι ένα ιστορικό ορόσημο.  Δεν είναι το τέλος.  Είναι η απαρχή για να κάνουμε πράξη την εναρμόνιση.  Η ευθύνη γι’ αυτό τον μεγάλο τομέα, πέφτει στην Κυβέρνησή μας.

Θέλω να διαβεβαιώσω τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρόθεσή μας ΔΕΝ είναι να πετύχουμε την απόφαση για πλήρη ένταξη, στις 16/4/2003 και μετά «να γυρίσουμε την πλάτη μας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

Η ένταξη ΔΕΝ είναι αυτοσκοπός. Μπορεί, όμως, να καταστεί ο καταλύτης για σωστή λύση του Κυπριακού.

Αισθανόμαστε βαρύτατες τις ευθύνες για λύση του Κυπριακού, με τις ίδιες συνθήκες και τις ίδιες πρόνοιες που τώρα συζητούμε και μετά τις 16/4/2003, ακόμα και μετά την 1η Μαϊου του 2004.

Γιατί σταθερή επιδίωξή μας είναι η λύση του Κυπριακού και η ένταξη της επανενωμένης Κύπρου.

Αναφορικά με την εσωτερική διακυβέρνηση, θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να υπογραμμίσω ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες των Δυνάμεων της Αλλαγής, αποτελούν και μετεκλογικές δεσμεύσεις μας. 

Το πρόγραμμά μας, σε κάθε τομέα, σε κάθε πτυχή της διακυβέρνησης είναι το συμβόλαιό μας με το λαό. Θα τηρήσουμε αυτό το συμβόλαιο.  Σ’ αυτά που δεσμευθήκαμε, θα φανούμε συνεπείς και αξιόπιστοι.

Δεν θεωρώ αυτή την τελετή ως αφιερωμένη σε προγραμματικές δηλώσεις.

Παρακαλώ, όμως, να μου επιτραπεί να αναφερθώ, σχεδόν επιγραμματικά, σε μερικούς τομείς, στους οποίους θέλω η νέα διακυβέρνηση της Αλλαγής, να δώσει προτεραιότητα.

Η χρηστή διοίκηση είναι κανόνας.

Σε όλες τις βαθμίδες, σε όλες τις εκδηλώσεις της Κυβερνητικής εξουσίας και σε όλες τις συναλλαγές.

Για τον σκοπό αυτό, θα αναθεωρηθούν, θα επεκταθούν και θα ενισχυθούν οι αρμοδιότητες και εξουσίες της Ελεγκτικής υπηρεσίας, ώστε πέραν του συνηθισμένου εκ των υστέρων ελέγχου, να μπορεί να διεξάγεται και προληπτικός έλεγχος, των συναλλαγών, διαδικασιών αλλά και αυτής της άσκησης της Κρατικής εξουσίας.

Ο λαός και η κοινωνία πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο Κράτος και η Δημόσια Υπηρεσία να επανακερδίσει την εκτίμηση του Λαού.

Εγώ πιστεύω ότι συνολικά, έχουμε άριστη δημόσια υπηρεσία και τα μεμονωμένα περιστατικά ατασθαλιών, αμέλειας, λανθασμένων αποφάσεων ή κακή άσκηση διακριτικής ευχέρειας, δεν πρέπει να σκιάζουν το καλό όνομα της δημόσιας υπηρεσίας.

Η διαφάνεια και οι σωστές αδιάβλητες διαδικασίες είναι η καλύτερη ασπίδα έναντι της καχυποψίας.

Στα πλαίσια αυτής της διαφάνειας, έχω καταστήσει κανόνα και έχω παρακαλέσει όλους όσους θα διοριστούν σε υπουργικά ή άλλα αξιώματα από τον Πρόεδρο, να δημοσιοποιήσουν αμέσως όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία ή, τυχόν, συμφέροντα ή δεσμεύσεις.

Πρώτος θα ακολουθήσει αυτόν τον κανόνα ο Πρόεδρος.

Η ίδια δημοσίευση θα γίνει με την αποχώρηση από το αξίωμα ή τη θέση του καθενός.

Η αξιοκρατία και η πάταξη του ρουσφετιού είναι για μένα κανόνας ζωής, γιατί είναι κανόνας δημοκρατίας και είναι η διασφάλιση της προσωπικής αξιοπρέπειας και της ίσης μεταχείρισης του πολίτη.

Στόχος της διακυβέρνησης της Αλλαγής είναι η καθιέρωση της ισοπολιτείας και της αξιοκρατίας.  Η εκρίζωση της κομματοκρατίας και της ευνοιοκρατίας, για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Θα επιδιώξουμε να νομοθετήσουμε και θεσμοποιήσουμε διαφανείς διαδικασίες και μετρήσιμα κριτήρια για ζητήματα προσλήψεων, αποσπάσεων, μεταθέσεων και προαγωγών στο δημόσιο τομέα, ενώ με νομοθετικές ρυθμίσεις θα καθιερώσουμε γραπτές αδιάβλητες εξετάσεις και για πρόσθετες θέσεις. Θα αναβαθμίσουμε το ρόλο των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων στις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα και στις ελεγχόμενες από το κράτος Δημόσιες Εταιρείες.

Διακηρύσσω από τώρα, και θα ακολουθήσει υπηρεσιακή εγκύκλιος, ότι όσοι επιδιώξουν την άσκηση επιρροής, κομματικής ή άλλης, επικαλούμενοι τον Πρόεδρο, το προεδρικό μέγαρο ή το κόμμα, ΔΕΝ με εκφράζουν και δεν έχουν ούτε την έγκριση, ούτε τη συγκατάθεση μου ούτε την ανοχή μου. 

Ελπίζω να έχω θετική ανταπόκριση και συνεργασία, στα θέματα σωστής αξιολόγησης των υπαλλήλων και στην εισαγωγή μετρήσιμων κριτηρίων, από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Με τη συγκατάθεση της Βουλής και σε διαβούλευση με τις αντίστοιχες οργανώσεις, θα προσπαθήσουμε ρυθμιστεί νομοθετικά το μεγάλο θέμα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων από τις ενδεχόμενες καταχρήσεις των νέων τεχνολογιών, όπως και τη λειτουργία της ΚΥΠ και των Σωμάτων Ασφαλείας με την δημιουργία Σώματος Εσωτερικού Ελέγχου στην αστυνομία.

Τάσσουμε μέσα στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης της Αλλαγής, την εισαγωγή πρόσθετης νομοθεσίας και τη δημιουργία εποπτικών υπηρεσιών, ώστε να καταστεί πράξη η ισότητα αμοιβής και όρων υπηρεσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και αποτελεσματική η λειτουργία Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών.

Στόχος μας η γρήγορη και ισορροπημένη ανάπτυξη, σε συνθήκες σταθερότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, με μια ανθρωποκεντρική οικονομική πολιτική, που θα εξασφαλίζει την ευημερία των ανθρώπων και όχι την ευημερία των αριθμών.

Επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής είναι η αύξηση της παραγωγικότητας.  Ο εκσυγχρονισμός των Ημικρατικών Οργανισμών, με ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, που δεν θα μεταβάλλει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.  Η εξασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού και η προστασία του καταναλωτή, μέσω της δημιουργίας Εποπτικών Αρχών στις βασικές αγορές.

Σημαντικός άξονας της πολιτικής μας, είναι να δώσουμε νέα ώθηση στους συνυφασμένους τομείς της παιδείας και της νεολαίας.

Θέλουμε να βγάλουμε τους νέους ανθρώπους από το περιθώριο και να τους καταστήσουμε πρωταγωνιστές στις αποφάσεις για το δικό τους μέλλον και γι’ αυτά που τους απασχολούν και τους επηρεάζουν.

Προσβλέπουμε σε μια μεταρρύθμιση της παιδείας σε όλους τους βαθμούς, που να προετοιμάζει τη νέα γενιά για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Είναι πρωταρχική ευθύνη του Κράτους να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη, ώστε να φτάσουμε σε πέντε χρόνια στα επίπεδα που επικρατούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθύνω πρόσκληση και πρόκληση στις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, μέσα στη γνώση ότι η απασχόληση στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο επάγγελμα, αλλά είναι λειτούργημα και κάλεσμα για την αναμόρφωση της κοινωνίας.

Αν θέλουμε ευνομούμενη πολιτεία, πρέπει να αποβλέπουμε σε Κράτος Δικαίου.  

Το Κράτος Δικαίου, εδράζεται στη σωστή και αδιάβλητη λειτουργία της Τρίτης Κρατικής Εξουσίας, που είναι η Δικαστική Εξουσία.

Θεωρώ ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Κύπρο αγγίζει το υποδειγματικό.  Και αποδίδω από τη θέση αυτή, τιμή και αναγνώριση.  Αυτή η εκτίμησή μου για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης μας υποχρεώνει όλους και προεχόντως τις άλλες λειτουργίες της Πολιτείας, να της παρέχουν, κάθε μέρα, όλο και περισσότερα και αρτιότερα μέσα, τόσο νομοθετικά όσο και τεχνικά αλλά και στελέχωση στην εκπλήρωση της αποστολής της.  Θα επιβεβαιώνουμε έτσι – και εμείς – τη δίκαια κατάκτηση της καταξίωσής της στη συνείδηση και τη σκέψη του κάθε ανώνυμου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχω την εκτίμηση ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Κύπρος υστερεί ακόμα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να παραγνωρίζει την υποχρέωση της Κυβέρνησης και της κοινωνίας, να σέβεται τη στενή λωρίδα της ιερής μας γης και  θάλασσας, ως κληρονομιά για τις μελλούμενες γενιές, μέσα στα αποδεκτά πλαίσια της αειφόρου, της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό, σκοπεύουμε να βρούμε εφικτό νομικό τρόπο για την ίδρυση ανεξάρτητου Φορέα Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ανατεθούν όλες οι πτυχές του θέματος, η ευθύνη και ο συντονισμός όλων των αρμοδιότητων και δραστηριότητων για το περιβάλλον, που τώρα είναι κατεσπαρμένες σε μια πλειάδα υπουργείων και υπηρεσιών.

Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ακούσουν περισσότερες υποσχέσεις γι’ αυτή ή την άλλη ομάδα συμφερόντων.  Αυτοί που αναμένουν περισσότερη ρητορική για ένα λαμπρό μέλλον με περισσότερες παροχές και λιγότερες υποχρεώσεις.

Γνωρίζω πολύ καλά, ότι τέτοιου είδους ρητορική και η πολιτική των υποσχέσεων κερδίζει φίλους, υποστηρικτές και δημοτικότητα.

Και ο πειρασμός να ακολουθήσω αυτή την πορεία είναι πραγματικά μεγάλος.

Όμως έχω συνειδητά επιλέξει να μην ακολουθήσω αυτή την εύκολη και δημοφιλή πορεία.

Μια μόνο υπόσχεση δίνω.

Το προεκλογικό πρόγραμμα των Δυνάμεων της Αλλαγής, που τέθηκε μπροστά στο λαό, που συντάχθηκε με τη συλλογική σοφία των κομμάτων και των Δυνάμεων της Αλλαγής, θα τηρηθεί πιστά, με συνέπεια, προσήλωση και διαφάνεια.

Αυτή την ώρα της επίσημης διαβεβαίωσης μου για την ανάληψη του αξιώματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποκλίνομαι στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της Κυπριακής ελευθερίας και των νεκρών υπερασπιστών της δημοκρατίας και της νομιμότητας και των κοινωνικών αγώνων.  Υποκλίνομαι μπροστά στις χιλιάδες των ξερριζωμένων από τον τουρκικό Αττίλα αδελφών μας και υπερασπίζομαι το αναφαίρετο δικαίωμα τους να επιστρέψουν στις εστίες και στις περιουσίες τους.  Υποκλίνομαι στους ηρωικούς εγκλωβισμένους της Καρπασίας, που καρτερικά παραμένουν στη γη τους και αντέχουν στη μεγάλη δοκιμασία τους, προμαχούντες στην απαίτηση να παραμείνει η Καρπασία κάτω από Ελληνοκυπριακή διοίκηση.  Υποκλίνομαι στις τραγικές οικογένειες των αγνοουμένων μας και δεσμεύομαι να πράξω κάθε τι το δυνατό για την διακρίβωση της τύχης τους.  Συμμετέχω στο δράμα αυτών των οικογενειών και δεν πρόκειται να παραλείψω ο,τιδήποτε, προκειμένου να επιλυθεί το καθαρά ανθρωπιστικό αυτό θέμα των αγνοουμένων.

Ζούμε σε μια εποχή συνεχών προκλήσεων, μεγάλων ανταγωνισμών και κραυγαλέων απαιτήσεων προσαρμογής στις καλπάζουσες εξελίξεις.  Και αυτή η εποχή δεν επιδέχεται αναχρονιστικές νοοτροπίες, δεν αποδέχεται επιβράδυνση στην πορεία προς το αύριο.  Η Κύπρος, οφείλει να συγχρονίζει τα βήματά της με τους ρυθμούς της πορείας του κόσμου.  Διαφορετικά, θα ασθμαίνει συνεχώς, προσπαθώντας μάταια να φτάσει τους προπορευόμενους.  Και θα εξαντλείται.

Έχουμε, ως λαός, όλες τις αρετές και τις δυνατότητες να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες και απαιτήσεις του καιρού μας. Είμαστε υποχρεωμένοι, ταυτόχρονα και παράλληλα, να αντέχουμε στη μεγάλη εθνική δοκιμασία μας, να παλεύουμε για την εθνική επιβίωσή μας, να παρακολουθούμε και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις και να οικοδομούμε με αισιοδοξία το μέλλον μας. 

Αποδείξαμε ότι μπορούμε.  Αποδείξαμε ότι δεν υστερούμε. 

Μένει να αποδείξουμε και θα αποδείξουμε, ότι τολμούμε το συμβιβασμό, το δημιουργικό συμβιβασμό, στη λύση του μεγάλου εθνικού μας θέματος.  Τολμούμε να ανασύρουμε μέσα από το χαλασμό, τη ζωντανή ελπίδα του αύριο.  Τολμούμε να περπατήσουμε μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους το μεγάλο δρόμο της συμφιλίωσης, της συμβίωσης, της ειρήνης και της κοινής ευημερίας, σε μια κοινή ενωμένη πατρίδα.

Το όραμα για την ενωμένη Κύπρο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, το όραμα για ειρηνικό και σίγουρο και ασφαλές μέλλον, το όραμα για μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης, το όραμα για καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι κοινό όραμα όλων.

Αντιλαμβάνομαι την εκλογή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ως ανάθεση ευθύνης για να γίνει το όραμα αυτό πράξη.

Καλώ όλους, Βουλή, πολιτικά κόμματα, και πολύ περισσότερο τον Κυπριακό λαό, να συμπαραταχθούν στην κοινή προσπάθεια.

Ενωμένοι, θα πετύχουμε.

 

 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live