Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Επίδοση του τετράτομου έργου ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΡΧΕΙΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

06/07/2021

Αντιπροσωπεία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο και το Μέλος, Καθ. Πέτρο Παπαπολυβίου, έγινε σήμερα δεκτή από τον ...
Περισσότερα

Κυκλοφορεί από σήμερα το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ

31/03/2021

Κυκλοφορεί από σήμερα, Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021, σε όλα τα μεγάλα κυπριακά βιβλιοπωλεία, το τετράτομο έργο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΕΙΟ, η πιο σημαντική και πιο μεγάλη έκδοση του Κέντρου Μελετών ...
Περισσότερα

Επικήδειος Λόγος στον αείμνηστο Πρέσβη Άνδρο Νικολαΐδη από την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου

09/02/2021

 Αείμνηστε Πρέσβη και αγαπημένε φίλε Άνδρο, Με μεγάλη λύπη και βαρύ πένθος στέκομαι σήμερα μπροστά στο φέρετρό σου για να σε αποχαιρετήσω για το μεγάλο σου ταξίδι. Σε αποχαιρετούμε σήμερα όλοι ...
Περισσότερα

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου σε εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της αντίστασης στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, στις 7 Δεκεμβρίου 2004

Όταν ο μεγάλος και αξέχαστος ηγέτης μας, ο Εθνάρχης Μακάριος, επέστρεψε στην Κύπρο στις 7 του Δεκέμβρη του 1974, η Κύπρος δεν ήταν πια η χώρα του χαμόγελου και των γλυκών ονείρων. Τα χαμόγελα και τα γλυκά όνειρα γκρεμίστηκαν στις 15 του Ιούλη μέσα στα ερείπια του Προεδρικού Μεγάρου και δολοφονήθηκαν, πέντε μέρες αργότερα, στις τουρκοπατημένες ακτές της Κερύνειας.

Όταν ο προδομένος και τραγικός ηγέτης, ο Εθνάρχης Μακάριος επέστρεφε, τέτοια μέρα, στην Κύπρο, πριν τριάντα ακριβώς χρόνια, η Κύπρος ήταν ένας απέραντος χώρος χαλασμού και οδύνης, μια φοβερή ένταση θρήνου και δακρύων. Το προδοτικό πραξικόπημα προλόγισε μακάβρια τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Η βάρβαρη τουρκική εισβολή συμπλήρωσε τραγικά το προμελετημένο έγκλημα εναντίον της Κύπρου.

Όταν ο αείμνηστος Εθνάρχης Μακάριος, επέστρεφε, τέτοια μέρα, στην ακρωτηριασμένη και αιμορραγούσα πατρίδα του, η πατρίδα του και ο αγαπημένος λαός του τον περίμεναν να ανασύρει ζωντανή την ελπίδα μέσα από τα συντρίμμια και να αναστήσει την πίστη μέσα από την απελπισία και την απόγνωση.

Και ο Μακάριος, με ραγισμένη πια την καρδιά του και με τραυματισμένη την ψυχή του, ανέβηκε ξανά στους προμαχώνες και στις επάλξεις, σημαιοφόρος ενός νέου αγώνα και πρωτοπόρος μιας νέας πορείας για τη σωτηρία και την επιβίωση της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού, μέσα σε συνθήκες ημικατεχόμενης πατρίδας που οι άνοες της Ελληνικής Χούντας και οι Κύπριοι συνοδοιπόροι δημιούργησαν.

Αυτή η πορεία σωτηρίας συνεχίζεται. Μέσα στην ατέλειωτη ακόμη δοκιμασία και αγωνία μας, ατέλειωτη και αστείρευτη παραμένει η αντοχή και η πίστη μας στην τελική δικαίωση. Αντιστεκόμαστε, μοχθούμε και μαχόμαστε να επιβιώσουμε ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και ως ελεύθερος λαός σε μια επανενωμένη πατρίδα, που αξίζει και δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον, σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Τιμώντας τη μέρα της επιστροφής του Μακάριου στην Κύπρο, τιμώντας τη μέρα της αποκατάστασης της δημοκρατίας, με την επάνοδο του νόμιμου και δημοκρατικά εκλελεγμένου Προέδρου, η πολιτεία τιμά και επιβραβεύει σήμερα τους αγωνιστές της αντίστασης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα.

Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζω λύπη και απολογούμαι για τη μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση της οφειλόμενης αυτής τιμής. Λυπούμαι και απολογούμαι γιατί η πολιτεία παρέλειψε, για τόσα πολλά χρόνια, να εκπληρώσει το ηθικό χρέος της απέναντι σε όλους εκείνους τους ζώντες, που υπερασπίσθηκαν, με γενναιότητα και αυταπάρνηση, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, ενώ προηγήθηκε η αποκατάσταση και η αποζημίωση των 62 απολυθέντων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Αισθάνομαι, πραγματικά, μεγάλη συγκίνηση, γιατί έχω σήμερα την τιμή να τιμώ, εκ μέρους της πολιτείας, τους αγωνιστές της αντίστασης και τους προμάχους της δημοκρατίας. Έστω και με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, η πολιτεία εκπληρώνει τώρα το χρέος της και αμείβει, όπως οφείλει, εκείνους, που με κίνδυνο της ζωής τους αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και υπερασπίσθηκαν τη νομιμότητα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τον αείμνηστο Εθνάρχη και Πρόεδρο Μακάριο. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, γιατί έλαχε σε μένα το προνόμιο και η ευκαιρία να εκπληρώσω, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την εκκρεμούσα για τόσα χρόνια οφειλή της πολιτείας και να αποκαταστήσω μια αδικία σε βάρος των αγωνιστών της αντίστασης.

Εκπληρώνοντας αυτή την οφειλή και αποκαθιστώντας αυτή την αδικία, θεωρώ ότι υπερασπίζομαι την ιστορική αλήθεια και την ηθική τάξη, υπερασπιζόμενος, την ίδια ώρα, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια της πολιτείας. Είναι πράξη αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας της πολιτείας η αναγνώριση της αγωνιστικής προσφοράς των πολιτών της και η απόδοση σε αυτούς της πρέπουσας τιμής και αμοιβής.

Δεν είναι χαριστική πράξη ούτε ευνοιοκρατική μεταχείριση, η από μέρους της πολιτείας έμπρακτη εκτίμηση της γενναιότητας και του ηρωισμού κάποιων ανθρώπων, που σε κρίσιμη ώρα της εθνικής ζωής, υπερέβησαν τα συνήθη όρια του συνήθους καθήκοντος και, υπακούοντες στη φωνή της συνείδησής τους και του χρέους, αντιστάθηκαν στους πραξικοπηματίες επιδρομείς και υπερασπίσθηκαν με πάθος τη δημοκρατία, το Σύνταγμα, την έννομη τάξη και το νόμιμο Πρόεδρο της χώρας. Είναι υποχρέωση, αλλά και αρετή της πολιτείας η απόδοση τιμής στους άξιους τιμής. Η πολιτεία ευθύνεται όχι μόνο να τιμά τους νεκρούς ήρωες των αγώνων της, αλλά και υποχρεούται να εκτιμά, να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τον ηρωισμό και την προσφορά των ζώντων μαχητών.

Οι αγωνιστές της δημοκρατίας και της νομιμότητας είναι στην πραγματικότητα αγωνιστές της ελευθερίας. Γιατί δεν νοείται και δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία, όταν απουσιάζει η δημοκρατία και η νομιμότητα. Και δεν νοείται και δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία και νομιμότητα, όταν εκλείπει η ελευθερία. Την ελευθερία της Κύπρου υπερασπίσθησαν αυτοί που αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα. Για την ελευθερία της Κύπρου αγωνίσθηκαν, αυτοί που σήμερα τιμώνται.

To Υπουργικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας τον αγώνα και την προσφορά των μαχητών της αντίστασης και εκπληρώνοντας το ηθικό χρέος της πολιτείας απέναντί τους, αποφάσισε:

1. Την απονομή Μεταλλίου «Ανδρείας Προασπιστή της Δημοκρατίας», συνοδευόμενου από το ανάλογο δίπλωμα, σε όλους τους αντιστασιακούς που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Μαχητών της Αντίστασης.

2. Την επ΄ ανδραγαθία μεταθανάτια προαγωγή των πεσόντων μελών της Αστυνομίας και των ειδικών αστυφυλάκων, με ανάλογη οικονομική ρύθμιση από την ημερομηνία του θανάτου τους.

3. Την επ΄ ανδραγαθία προαγωγή στο βαθμό του Λοχία, των Αστυφυλάκων και Αναπληρωτών Λοχιών, που βρίσκονται στην υπηρεσία ή έχουν αφυπηρετήσει.

4. Την επ΄ ανδραγαθία προαγωγή στο βαθμό του Υπαστυνόμου, των Λοχιών και Αναπληρωτών Υπαστυνόμων, που βρίσκονται στην υπηρεσία ή έχουν αφυπηρετήσει.

5. Την επ΄ ανδραγαθία προαγωγή στο βαθμό του Ανώτερου Υπαστυνόμου, των Υπαστυνόμων, που βρίσκονται στην υπηρεσία ή έχουν αφυπηρετήσει.

6. Την επ΄ ανδραγαθία προαγωγή σε κανονικούς Αστυφύλακες των ειδικών αστυφυλάκων, που βρίσκονται στην υπηρεσία ή έχουν αφυπηρετήσει.

Έχω πλήρη επίγνωση ότι με αυτή την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν αποδίδεται πλήρης αναγνώριση σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πολίτες, εκτός της Αστυνομίας και των Δυνάμεων Ασφαλείας, που αντιστάθηκαν εξίσου ηρωικά και με αρετή εναντίον του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Έχω επίσης ανησυχία για την ακρίβεια των καταλόγων που έχουν ετοιμαστεί και αγωνιώ από το ενδεχόμενο να έχουν παραλειφθεί κάποιοι που έπρεπε δικαιωματικά και με τα ίδια κριτήρια να περιληφθούν στους καταλόγους. Γι’ αυτό έχουμε προνοήσει για διαδικασία εξέτασης τέτοιων περιπτώσεων, που δυνατό να υποβληθούν από ενδιαφερόμενους στην Επιτροπή.

Ελπίζω, όμως, να γίνεται κατανοητό ότι είναι πρακτικά και νομικά αδύνατο το Υπουργικό Συμβούλιο ή για μένα προσωπικά, να γνωρίζουμε μια-μια τις περιπτώσεις και να κρίνουμε δικαιολογημένες περιπτώσεις. Έχουμε αναθέσει το έργο αυτό σε Επιτροπές από ανθρώπους που η αντιστασιακή τους ιστορία, το ήθος και η αντικειμενικότητα τους είναι αδιαμφισβήτητη. Έχουμε καθιερώσει αντικειμενικές διαδικασίες που διασφαλίζουν τη δίκαιη κρίση, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό, χωρίς λάθη και παραλείψεις. Μεμονωμένες περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων δεν αποκλείονται, γιατί τα λάθη είναι ανθρώπινα.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι προθέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, της Επιτροπής και εμένα προσωπικά, υπήρξαν πάντοτε αγαθές για να συντελεστεί αυτό το τιτάνιο και δύσκολο έργο της αποτίμησης της προσφοράς των μαχητών της Αντίστασης, με πλήρη αντικειμενικότητα, δικαιοσύνη και μακριά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

Έχω την πεποίθηση ότι στο μέγιστο δυνατό βαθμό και όσο είναι ανθρωπίνως εφικτό, η Επιτροπή επιτέλεσε το καθήκον της εύορκα, με εντιμότητα, αντικειμενικότητα και δίκαιη κρίση. Το σύνολο, δεν αναιρείται από εξαιρέσεις και μεμονωμένες παραλείψεις.

Διερχόμαστε σήμερα μια κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον μας ώρα. Και αυτή η ώρα απαιτεί ομοψυχία και ενότητα. Ομοψυχία για αντίσταση ενάντια σε απόπειρες υπονόμευσης της κρατικής μας υπόστασης. Και ενότητα στον κοινό αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων του λαού και της χώρας μας. Μερικοί δεν μας συγχώρεσαν για το έντιμο και αξιοπρεπές «όχι» μας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Μερικοί δεν ανέχθηκαν την αντίστασή μας στα απαράδεκτα για την Κύπρο σχέδιά τους. Μερικοί θεωρούν τη δική τους θέληση, τις δικές τους απόψεις και κρίση, ανώτερη και υπέρτερη της βούλησης του λαού μας.

Δεν πτοούμεθα. Όσο αδύνατοι και αν είμαστε, δεν θα κουρασθούμε να προασπίζουμε αυτά που θεωρούμε αναφαίρετα δικαιώματα του λαού μας και να αντιτάσσουμε το δίκαιο και την αντίστασή μας, σε απόπειρες και σχέδια που δεν θα διασφαλίζουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας θέματος. Είμαστε τόσο λογικοί και τόσο ρεαλιστές που να συμβιβαζόμαστε με μιά αμοιβαία αποδεκτή συναινετική λύση, στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν είμαστε, όμως, διατεθειμένοι να αποδεχθούμε μια στρεβλή διευθέτηση, που δεν θάχει καμιά προοπτική αντοχής στο χρόνο, ενώ θα έχει προδιαγραφές παραλυσίας και κατάρρευσης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε μια διευθέτηση που λόγοις θα επανενώνει τη χώρα μας και έργοις θα εμπεδώνει τις χωριστικές τάσεις στο χώρο, στην κοινωνία, στην οικονομία και τους θεσμούς.

Με την ευκαιρία της αποψινής επετείου της αποκατάστασης της δημοκρατίας, με την ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης τιμής στους αγωνιστές της αντίστασης, θέλω, για μια ακόμη φορά, να τονίσω την προσωπική δέσμευση και υπόσχεσή μου στο λαό. Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή και κανένας φόβος δεν θα με εξαναγκάσουν ποτέ να εγκαταλείψω τις λογικές θέσεις και διεκδικήσεις μας και να προσχωρήσω στη βολική πορεία για μια πρόχειρη διευθέτηση του Κυπριακού, απλώς και μόνο για να κλείσει το θέμα και να τελειώνει το πρόβλημα. Δεν θα διστάσω να απορρίπτω νόθες και επικίνδυνες συνταγές διευθέτησης αλλά και δεν θα πάψω να επιδιώκω μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει την εθνική και φυσική επιβίωσή μας. Σε αυτό τον αγώνα, δεν θα υποκύψω και δεν θα λιποψυχήσω. Από την αγάπη και τη στήριξη του λαού αντλώ τη δύναμη να αντέχω. Και για τη δικαίωση του λαού θα αναλώσω τις δυνάμεις μου όλες.

Όταν ο τόπος μας απειλείται από τον επιδρομέα και κατακτητή των εδαφών μας, όταν το Κράτος μας, το ευρωπαϊκό Κράτος μας, απειλείται από άμεσες απόπειρες έμμεσης υπονόμευσης, ο κάθε πολίτης υποχρεούται να αντιστέκεται με την άρνησή του να παραδοθεί. Αυτό το μήνυμα φωνάζουν οι τιμώμενοι σήμερα αγωνιστές της αντίστασης. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει μέσα από τον τάφο του ο σημαιοφόρος της αντίστασης και του αγώνα, ο ηγέτης Μακάριος.

Αυτή την πορεία και αυτό το μήνυμα, θα ακολουθήσουμε, ενωμένοι και αποφασιστικοί. Και θα δικαιωθούμε. Δικαιώνονται οι λαοί που πιστεύουν στην τελική δικαίωση, που αντιστέκονται και αγωνίζονται για την τελική δικαίωση. Η δικαίωση και η ελευθερία δεν χαρίζονται σε λαούς που ζητιανεύουν, με αναξιοπρέπεια και δουλικότητα, το δίκαιό τους. Τα «ναι» είναι πάντα εύκολα για εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα ή αναστολές να περικόψουν τα δίκαια και τα δικαιώματά τους. Είναι, όμως, τα δύσκολα και αξιοπρεπή «όχι», είναι η συνετή στάση και η υπεύθυνη αντίσταση, που συντηρούν και ενισχύουν την ελπίδα της δικαίωσης και την πίστη στην ανατολή καλύτερων ημερών.

Και οι καλύτερες ημέρες για την Κύπρο, θα έλθουν. Θα έλθουν, με την ενότητα και την ομοψυχία του λαού μας. Του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων, αυτού του λαού που αξίζει μιας καλύτερης τύχης και που δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον, σε μια δημοκρατική, επανενωμένη και ευημερούσα πατρίδα.

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2021
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live