Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ "60 χρόνια από την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Μια αποτίμηση" Αμφιθέατρο UNESCO - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

04/11/2019

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019   5.30 μ.μ.  Τελετή Έναρξης   • Χαιρετισμός από το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, κα Φωτεινή ...
Περισσότερα

Χαιρετισμός της κυρίας Φωτεινής Παπαδοπούλου στην Τελετή των Εγκαινίων του Κτηρίου Τάσσος Παπαδόπουλος στο ΤΕΠΑΚ (Λεμεσός, 3 Οκτωβρίου 2019)

04/10/2019

  Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Κυρίες και κύριοι,   Εκ μέρους της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου και εμού προσωπικώς, ευχαριστώ το Διοικητικό Συμβούλιο και τις ...
Περισσότερα

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος και τα πανεπιστήμια της Κύπρου

30/09/2019

 Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη στη Λεμεσό, το Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Ένα κτήριο, το οποίο ήδη λειτουργεί και εξυπηρετεί καθημερινά τους φοιτητές, ...
Περισσότερα

Με αφορμή συνέντευξη του κ. Αλβάρο Ντε Σότο

10 Μαίου. 2010

Η τελευταία συνέντευξη του πρώην Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αλβάρο Ντε Σότο στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» - απόσπασμα της οποίας δημοσιεύεται σήμερα στο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» - προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών του κ. Ντε Σότο σχετικά με το Κυπριακό, το Σχέδιο Ανάν και το Δημοψήφισμα του 2004.

 

Ο κ. Ντε Σότο, σε μια ακόμα προσπάθεια να αποσείσει από τους ώμους του τις βαρύτατες ευθύνες του για το απαράδεκτο Σχέδιο Ανάν και για τις προσπάθειες ενοχοποίησης των Ελληνοκυπρίων μετά την ξεκάθαρη απόφαση τους για απόρριψη του Σχεδίου, δήλωσε προκλητικά ότι «φταίνε οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων για το «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν». Κατηγόρησε δε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι «δεν εξήγησε με αντικειμενικό τρόπο το περιεχόμενο του Σχεδίου», ενώ, δεν δίστασε να «εμπλουτίσει» τη συνέντευξη του με χαρακτηρισμούς.

 

Με τους χαρακτηρισμούς του κ. Ντε Σότο απαξιούμε να ασχοληθούμε. Δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτή η διαστρέβλωση γεγονότων που όλοι ζήσαμε μερικά χρόνια πριν. Ως εκ τούτου, υπενθυμίζουμε ότι:

  1. Το Σχέδιο Ανάν και όλες οι παραλλαγές του δημοσιεύτηκαν, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά σε εκατοντάδες δημοσιεύματα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, εκδόσεις, συγκεντρώσεις πολιτών, διαλέξεις, ανοικτές συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις, από την πρώτη μέρα υποβολής του Σχεδίου, στις 11 Νοεμβρίου 2002, μέχρι και την παραμονή του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004. Ο δημόσιος διάλογος σε όλο αυτό το διάστημα των 18 μηνών ήταν απολύτως ελεύθερος και δημοκρατικός, ενώ, δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι το Σχέδιο Ανάν απασχόλησε τελικά τον κάθε Κύπριο και την κάθε Κύπρια, ανεξαιρέτως.   
  2. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος ο κ. Ντε Σότο είχαν επιδοθεί σε μία πρωτοφανή εκστρατεία προώθησης και υποστήριξης του Σχεδίου Ανάν.
  3. Όλα τα πολιτικά κόμματα και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κύπρου πήραν θέση επί του Σχεδίου Ανάν, τασσόμενα υπέρ ή κατά.
  4. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηγέτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς τότε, παρουσίασε, ως όφειλε, τις βασικότερες πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν με τρόπο υπεύθυνο και αντικειμενικό και κάλεσε το λαό να το απορρίψει, μέσω ενός και μόνο τηλεοπτικού διαγγέλματος, στις 7 Απριλίου 2004 και μίας και μόνο διακαναλικής συνέντευξης, στις 22 Απριλίου 2004.

Ο λαός έκρινε και αποφάσισε. Ο κ. Ντε Σότο οφείλει επιτέλους να σεβαστεί αυτή την απόφαση και να αναγνωρίσει τις δικές του βαρύτατες ευθύνες για την εκπόνηση και υποβολή ενός απαράδεκτου, ετεροβαρούς και διχοτομικού Σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, δεν νομιμοποιείται να διαστρεβλώνει τα γεγονότα ούτε να διατυπώνει αστήρικτες κατηγορίες εις βάρος του Τάσσου Παπαδόπουλου ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού προσώπου.

 

Λευκωσία, 10 Μαίου 2010 

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Απριλίου 2020
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live

Δημιούργημα της: Dynamic Works |

Με την ισχύ του: EasyConsole CMS