Tassos Papadopoulos Center for Studies

Ανακοινώσεις / Άρθρα

Ακόμα μια δικαίωση για τον Τάσσο (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

02/09/2019

  «Το 2021 υπολογίζεται να αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση φυσικού αερίου το οποίο θα εισάγεται και θα από-υγροποιείται σε πλωτή μονάδα» (Φιλελεύθερος, 24/8/2019). Η ...
Περισσότερα

Υπενθύμιση για τους οπαδούς της αποτυχημένης πολιτικής (Άρθρο του Χρύση Παντελίδη)

26/08/2019

Υπενθύμιση για τους οπαδούς της αποτυχημένης πολιτικής   του Χρύση Παντελίδη   Κάθε φορά που το Κυπριακό και οι διεργασίες που το αφορούν βρίσκονται στο προσκήνιο, οι οπαδοί της ...
Περισσότερα

Δήλωση του Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Χρύση Παντελίδη, αναφορικά με το ψευδές και παραπλανητικό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης (28/7/2019), για τον Τάσσο Παπαδόπουλο

29/07/2019

 Δυστυχώς, η εφημερίδα "Πολίτης", συνέχισε χτες τη λασπολογία εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου, σαν άλλοτε, με ψευδή και παραπλανητικά δημοσιεύματα. Η εμμονή της εν λόγω εφημερίδας εναντίον του ...
Περισσότερα

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Εθνάρχη Μακάριου

Απόσπασμα

από την ομιλία του Τάσσου Παπαδόπουλου
στην εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων
από το θάνατο του Εθνάρχη Μακάριου
που έγινε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στις 29 Ιουλίου 2007

 

(Αντί ανακοίνωσης, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Εθνάρχη Μακάριου)

 

«Τιμούμε σήμερα την αξεθιώριαστη μνήμη του μεγάλου Ηγέτη μας, τριάντα χρόνια από το θάνατό του. Πολλά μέχρι τώρα ειπώθηκαν και περισσότερα γράφτηκαν για το Μακάριο. Τα λόγια μπορούν μονάχα να ιχνογραφήσουν την επιβλητική μορφή του και απλώς να σκιαγραφήσουν το υποβλητικό μεγαλείο του.  Αλλά ο Μακάριος ήταν και θα παραμένει υπεράνω περιγραφών και αξιολογήσεων.
Αυτή είναι η μοίρα, το προνόμιο και η αναπόφευκτη συνέπεια της αξιοσύνης και του εκτοπίσματος των μεγάλων ανδρών της Ιστορίας.  Το ύψος τους εμποδίζει την ανάβαση στην κορυφή και το βάθος τους δυσκολεύει την κατάβαση στα άδυτα της ψυχής τους.  Εκεί που η Ιστορία ολοκληρώνει την προσέγγιση και την καταγραφή της μεγάλης πορείας του Μακάριου, τότε αναλαμβάνει ο θρύλος να αφηγείται τη δόξα και τη μεγαλοσύνη του ανθρώπου.  Μιας προσωπικότητας που για τριάντα ολόκληρα χρόνια στάθηκε η ζωντανή συνείδηση του τόπου του, ο ρυθμιστής των παλμών της καρδιάς του λαού του, ο ερμηνευτής και ο εκφραστής των ονείρων και των καημών της πατρίδας του.

Αν ο διαρκέστερος και ουσιαστικός τάφος των νεκρών βρίσκεται στη μνήμη των ζώντων, αν η επιβίωση των τεθνεώτων μέσα στο χρόνο διασφαλίζεται από την αίσθηση της παρουσίας τους μέσα στη σκέψη των ανθρώπων, αν ο θάνατος είναι για μερικούς προοίμιο αθανασίας, τότε σίγουρα ο Μακάριος είναι παρών στο χώρο του συνειδητού και του αιώνιου της συλλογικής μνήμης. Γιατί, τριάντα χρόνια μετά το τέλος της επίγειας ζωής του, ανασταίνεται κάθε μέρα στη θύμηση και στην καρδιά του λαού του και ζωντανεύει κάθε ώρα στους προμαχώνες της ψυχής όλων μας για να φωνάζει τη συνέχιση του υπέρ βωμών και εστιών αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση.

Μια μεγάλη και συγκλονιστική πορεία υπήρξε η ζωή του Μακάριου.  Πορεύτηκε αυτή τη δραματική πορεία με πάθος και αξιοπρέπεια, με πίστη και με συνέπεια, με αποφασιστικότητα και αδούλωτο πνεύμα. Στράγγισε την ψυχή του αγωνιζόμενος για την ευτυχία του λαού του και για τη δικαίωση της πατρίδας του.  Αναμετρήθηκε με μυθικές περίπου δυνάμεις.  Και δεν δείλιασε.  Απειλήθηκε από θανάσιμους κινδύνους. Και δεν πτοήθηκε. Βρέθηκε στο στόχαστρο εχθρικών όπλων. Και δεν μετακινήθηκε.  Όρθιος πορεύτηκε το ναρκοθετημένο δρόμο του, με μόνη ασπίδα την αγάπη του λαού του.  Άφοβος και αγέρωχος προχώρησε, αρνούμενος να προδώσει τις αρχές του και να συμβιβασθεί με τα ασυμβίβαστα.

Ως άνθρωπος, ως Αρχιεπίσκοπος και ως πολιτικός, ο Μακάριος ήταν δέσμιος ηθικών αξιών και αιχμάλωτος ωραίων ιδανικών και αρχών.  Σε  αυτές τις αξίες, τα ιδανικά και τις αρχές παρέμεινε πιστός σ’  ολόκληρη τη ζωή του. Ήταν ο Μακάριος ένα συγκινητικό άθροισμα αρετών.         

Μια χαρισματική προσωπικότητα που υπέβαλλε.  Μια επιβλητική αρμονία λογισμού και ονείρου, πραγματικότητας και οράματος.  Στο όνομά του, διεστέλλοντο τα σύνορα της μικρής Κύπρου και ταυτιζόταν η ίδια η Κύπρος.  Ο κατά κόσμον  Μιχαήλ Μούσκος από την Παναγιά της Πάφου αναδείχτηκε ο ανά τον κόσμο Μακάριος, σύμβολο ελευθερίας και λάβαρο αγώνα.

Θυελλώδης υπήρξε η πορεία του Μακάριου και τραγικό ήταν το τέλος του.  Πικραμένος, προδομένος και αδικαίωτος έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Ηγέτης.  Τα  άρματα του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής πέρασαν πάνω και μέσα από την καρδιά του Μακάριου.  Κάτω από τα συντρίμμια  του Προεδρικού Μεγάρου και μέσα στην απέραντη οδύνη των σκλαβωμένων εδαφών μας, θάφτηκαν τα  όνειρα του Εθνάρχη και μαζί τους οι χρυσές ελπίδες της Κύπρου.

Μέσα στους μαύρους καπνούς των ερειπίων του μεγάλου χαλασμού και περικυκλωμένος από τον ατέλειωτο θρήνο της καταστροφής, ο Μακάριος, με ραγισμένη την καρδιά, ανέβηκε και πάλι στους προμαχώνες των τειχών της Λευκωσίας σε μιας ιστορικής σημασίας κίνηση για να εμπνεύσει το λαό με δύναμη και αποφασιστικότητα στον πλέον δύσκολο αγώνα, τον αγώνα για την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Όμως, η τραγωδία της Κύπρου σήμανε το τέλος του.  Τριάντα χρόνια αγώνα, τριάντα χρόνια μιας συγκλονιστικής ζωής, τριάντα χρόνια ονείρων και μόχθων, προδόθηκαν και σταυρώθηκαν, την ώρα που η Τουρκική ημισέληνος αναρτήθηκε στο λυπημένο Πενταδάχτυλο και στο κάμπο της Μεσαορίας.
Τριάντα χρόνια από το θάνατό του, τι μένει σήμερα από το Μακάριο;  Μένει και διαρκεί η πνοή του, το αγωνιστικό φρόνημά του, το αδούλωτο πνεύμα του,  ο καθαρός λόγος του, η ζωντανή μνήμη του, που καθοδηγεί  και εμψυχώνει.  Κι ενόσω μέσα στην καρδιά μας ενοικούν αυτά που μένουν από το Μακάριο, οι ελπίδες για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας δεν ρυτιδώνουν και δεν ξεθωριάζουν ποτέ.  Αν όλοι χρωστούμε κάτι στο Μακάριο, αν όλοι χρωστούμε πολλά στην Κύπρο, αυτό το κάτι και αυτά τα πολλά είναι η συνέχιση του αγώνα για τη σωτηρία του Κυπριακού Ελληνισμού, η καθολική συστράτευση και η αντοχή στον αγώνα για τη δικαίωση του προδομένου τόπου μας και του μεγαλομάρτυρα λαού μας.  Αν ο σημαιοφόρος έπεσε, πριν τριάντα χρόνια, η σημαία του αγώνα για το καλύτερο μέλλον της Κύπρου δεν υποστέλλεται και δεν αναδιπλώνεται.»

 

Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2011

Γίνε φίλος

του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε στον υπολογιστή σας ενημερωτικό υλικό.

Στείλτε μας

τα σχόλια σας

Στείλτε μας τα σχόλια σας για τους σκοπούς και τη δράση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Δραστηριότητες

Σεπτεμβρίου 2019
Year  Month   Month  Year
SunMonTuWeThFrSa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Σύνδεσμοι

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
A.G.Leventis Foundation
Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ιδρύμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
Ο Φιλελεύθερος
Dynamic Works
Sigma Live

Δημιούργημα της: Dynamic Works |

Με την ισχύ του: EasyConsole CMS